Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Кърджали е започнал проверка на Общината за престъпления по сключени договори.

Проверката разследва договор между Община Кърджали и еднолично дружество с ограничена отговорност на обща стойност 215 000 лева с ДДС. Фирмата трябвало за тези пари да поддържа озеленителни площи за широко обществено ползване на територията на града

От МВР посочват , че с договора умишлено се дава възможност на юридическото лице да получи значителни финансови средства за специфична дейност, за която в Община Кърджали функционира общинско предприятие с назначен персонал. Договорът и към момента е действащ, като по него е платена вече около половината от визираната сума.

Във фирмата, която не разполага с необходимия човешки ресурс да изпълнява задълженията си по сключения договор, на работа е назначен общински съветник, работещ на длъжност „организатор по труда“, назначени по трудов договор са само две лица на длъжност „общ работник“.

Предстои събраните материали да бъдат докладвани в компетентната прокуратура. Работата по случая продължава.

Документите за извършени дейности от фирмата, въз основа на които са получени плащания от Община Кърджали, са обект на друга проверка от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при областната дирекция с оглед данни за евентуално извършено престъпление по чл. 212 от НК, посочват отще от пресцентъра.