На 19-ти ноември 2012 година пловдивското село Маноле осъмва с вестта за голяма трагедия. 42-годишният Николай Найденов и 16-годишната му приятелка Димитрина загиват при зверска катастрофа на пътя между Рогош и МанолеНиколай бил зад волана на мерцедеса си, Е-класа и пътувал в посока Маноле. Димитрина била на предната седалка. Според заключението на КАТ причината за катастрофата е шофиране с насъобразена с пътните условия скорост. Найденов е изпуснал десен завой и се е забил с мерцедеса в ствола на крайпътен орех.

Той загива на място, а приятелката му издъхва в линейката на път за болницата. Въпреки голямата разлика във възрастта, Николай и Димитрина живеели заедно. Тийнейджърката била от изключително бедно семейство и открила в лицето на по-големия мъж приятел и закрилник.

Родителите на момичето Пенка и Стоян живеят разделени. Двамата са слабо грамотни, с ментални проблеми и изключително бедни. Комбинацията се оказва печеливша за адвокати, които  превръщат смъртта в занаят. И то изключително печеливш.

Добре смазаната машина се задейства веднага след произшествието. Чрез свои хора в полицията /по всяка вероятност платени/, юристите получават информация за катастрофата и съответно за жертвите и тежко пострадалите. След това адвокатите се сдобиват с информация за наследниците на загиналия в произшествието. Следващата стъпка е изпращане на куриер, който да им предложи връзка с „много добър и известен адвокат”, който ще им осигури пари. Посредникът хвърля като въдица някаква сума.  

Предлаганата сума е съобразена със социалния статус на потенциалния клиент. Предпочитаната мишена са бедни и неграмотни хора, на които дори през ум не им минава, че застрахователните компании изплащат огромни обезщетения при смърт на пътя. Единственото условие е автомобилът да има платена застраховка „Гражданска отговорност”.   

Близките на загиналите имат две възможности - или да водят дело срещу компанията, или да сключат споразумение. В първия вариант те получават по-голяма сума, но процесът продължава по-дълго. Във втория - обезщетението е между 10 и 20 процента по-малко от това, което присъжда съдът, но за сметка на това парите се изплащат веднага. И в двата случая хората прибягват до услугите на адвокат, тъй като сами трудно биха се договорили с юристите на съответния застраховател. 

В свое разследване TrafficNews.bg стигна до хора, които твърдят че са част от измамната схема. Двамата от куриерите също проговориха пред камерата ни. 

Вижте техните разкази:

Още по темата четете ТУК

TrafficNews.bg