Огромен удар върху наркопроизводството и разпространението е реализиран в имот край Велики Преслав, обитаван 42-годишен столичанин,  където открили помещение за отглеждане на марихуана с площ от около 80 кв.м. 

В имота край Велики Преслав, униформените са се натъкнали на системите за осветление, отопление и вентилиране били в работен режим. Оранжерията била оборудвана с модерна система за капково напояване, както и система за преработване на въздуха в помещението, която също била на високо технологично ниво. 700 са намерените саксии в оранжерията.

Значителна част от тях били обраните, а останалите – със засят  канабис, достигнал различен стадий на растеж. Криминалистите открили 11 чувала с общо 42.350 кг суха листна маса, както и 11.300 кг  канабисови глави, оставени за обработка върху специални сушилни в помещението. Цялото оборудване за отглеждане на наркотик -климатични системи, съоръжения  за контрол на температурата и влажността на въздуха в помещенията, системите за напояване, колектори и осветление, както и  наличната дрога, са иззети.

Полицаи са издебнали мъжа в момент на сделка с наркотични вещества, където са арестувани още двама мъже на 46г. от Велики Преслав и 34-годишен от Варна. При обиск на мъжа от Варна, криминалистите иззели сумата от 8400 лева, а на адреса те намерили и иззели общо 4 кг марихуана и електронна везна. 

Установено е, че столичанинът е осъждан за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, а мъжа от Велики Преслав - за грабеж, за кражба на моторно превозно средство, за вещно укривателство, кражба на общинско имущество и прокарване в обръщение на фалшиви пари. Варненецът е с криминалистична регистрация през 2001 г. за грабеж. След 24-часово им задържане, с постановление на прокурор за срок до 72 часа са задържани мъжът от Варна и този от София, а на третия е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Днес с решение на окръжния съд на двамата мъже е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.