Статуи, римски плочи, старинни монети, матрици за производство на фалшификати бяха намерени и иззети при полицейска акция в Шумен.

Част от културните ценности са били предназначени за продажба  в различни страни от ЕС. Те са иззети, назначени са съответните експертизи, разследването продължава.

 


Криминалистите са претърсили частни домове в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар. В жилище, прилежащи помещения и гараж, обитавани от криминално проявения П.Д. от Шумен, са намерени 19 римски мраморни и каменни плочи с вдълбани надписи и фигури.

 

 

В дома на И.Д. от Нови пазар пък се намирали 9000 старинни монети, както и матрици за производство на монети. 

Старинни метални предмети и около 80 антични монети са открити при претърсване в дома на С.И. в село Иваново.

 

 


 

Множество старинни монети и глава, която е част от статуя, са намерени в Шумен, в дома на С.В., постоянно пребиваващ в страната чужд гражданин.

Възложени са експертизи, които трябва да установят дали иззетите предметни са истински и от кога датират. 

След това ще бъде определено крайното обвинение към задържаните. Няма данни за организирана група към момента, допълват от прокуратурата. 

Мраморните плочи са с останки от почва и варовикови отлагания, което говори, че в голямата си част са оригинални. По първоначални данни те са от епохата на римската империя – 1-2 в. от н.е.

Поради факта, че откритите предмети са изключително редки по нашите земи, не можем да уточним мястото на произхода им, заяви Юри Йоргов от отдел "Средновековна археология" в Регионалния исторически музей в Шумен.

TrafficNews.bg