Софийският градски съд освободи от наказателна отговорност Боян Расате и определи 3000 лв. глоба за нападението в офиса на фондация "Битилис", където нахлу със съмишлениците си, изпочупи инвентара и наби две жени. Инцидентът стана на 30 октомври по време на предизборната кампания. Расате беше кандидат за президент. Тогава той съборил рафт с вещи и срязал с нож гумите на тротинетка. Арестуваха го, а прокуратурата поиска имунитета му от ЦИК. 

Днес съдът го призна за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда на Глория Филипова. Отхвърли и предявения от Глория Филипова граждански иск за неимуществени вреди от 4000 лв. Променена бе и мярката за неотклонение на Боян Расате, от 5000 лв. парична гаранция, в подписка.

В обясненията си пред съда Боян Расате заяви, че не отрича, че е бил в офиса на фондацията, но не е извършвал непристойни действия. Намеренията му били да вземе участие в тази среща и да си каже мнението, но бил посрещнат грубо.

Присъдата не е окончателна и подлежи на жалба и протест в 15 дневен срок от днес пред Апелативен съд - София.