Районна прокуратура удължава с още един месец проверката на фирмата „САРС“ 12 ООД, чийто комин обгазява Пловдив години наред с нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

От пресцентъра на прокуратурата заявиха за TrafficNews, че предварителната проверката все още не приключила, затова преди дни е поискано удължаване на срока ѝ.

Припомняме, че причината казусът да достигне до магистратите бе несъдействието на служители на скандалната фирма към две от проверяващите институции – РИОСВ и РДНСК. TrafficNews неколкократно ви разказа за екопрестъплението на „САРС 12“, както и за хитрините, които собственикът на цеха за производство с перилни и миещи препарати прилага, за да се освободи от отговорност.

Връх на наглостта: Коминът на "САРС 12" продължава да обгазява Пловдив, въпреки проверките на институциитеРИОСВ вече са сезирани

Именно заради това през ноември екоинспекцията е съставила акт за установено административно нарушение. Те уведомиха TrafficNews, че са били извършени няколко  проверки на място, при които е установено, че от цитирания в сигналите комин действително се емитира дим. Извършен е обход извън границите на обекта, тъй като достъп до него е отказан от охраната. Отказът за съдействие е повторен дори при пристигането на служители на МВР.

Това обаче далеч не е първия проблем, който САРС 12 създава на РИОСВ. При извършването на планова проверки по-рано през тази година отново им е бил отказан достъп до цеха. Екоинспекцията среща трудности и при стартираните от нейна страна административнонаказателни действия.

На управителя на фирмата са изпратени покани за съставяне на акт за установяване на административно нарушение, които обаче се връщат като непотърсени. Правен е опит за връчване и в присъствието на полицията, но уви – без резултат.

Затова миналия месец в отсъствието му е съставен акт за неоказване на съдействие за извършване на проверка в нарушение на Закона за опазване на околната среда. Предстои издаване на наказателно постановление, като предвидената в закона санкция е от 2 000 до 20 000 лева.

Припомняме, че по тази линия е изпратена цялата документация от проверките до Районна прокуратура – Пловдив. Прокурорско разпореждане за възлагане на проверка е издадено на 28 октомври. Проверката предвижда извършване на действия, които ще допринесат за пълното и всестранно изясняване на случая от страна на наблюдаващия прокурор.

РДНСК и МВР влизат в завода на скандалната фирма, чийто комин трови живота на пловдивчаниТова е третият опит на контролни органи да "пробият защитата" на "САРС 12" ООД

Припомняме, че Регионална дирекция за национален строителен контрол-Пловдив също подхвана скандалния комин на фирмата, който обгазява цял един пловдивски квартал. Институцията се сезира, след като TrafficNews подаде сигнал заради опасения на живущи в квартала, че конструкция на комина е нарушена и създава опасност за живота и здравето на околните.

По-любопитен въпрос, който все още няма отговор, е защо, след като преди две години е било констатирано, че коминът е с нарушена конструкция, до този момент проверка по случая не е била извършвана от компетентните органи.

Още тогава от РДНСК ни отговориха в официалното си становище, че опит за проверка е извършен, но отново достъп не е бил осигурен. Затова се очаква извършването на съвместна проверка от служители на РДНСК-Пловдив, РИОСВ-Пловдив със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи. Резултати от такава обаче все още не са известни.

А докато траеха проверките на институциите, от „САРС“ 12 така и не престанаха с извършването на нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Какво ще покажат съвместните проверки на органите и какви ще бъдат последващи действия, TrafficNews ще продължи да следи казуса, който стана показател за безгранична наглост и непукизъм.

Очаквайте подробности!