Регионална дирекция за национален строителен контрол-Пловдив също подхвана скандалния комин на фирмата „САРС 12” ООД, който обгазява цял един пловдивски квартал. Институцията се сезира заради опасения от нарушена конструкция на съоръжението. 

TrafficNews вече ви разказа историята на жителите на кв. Гаганица, които от месеци са принудени да живеят в мизерия, заради завода, който нерегламентирано изгаря отпадъци от производствена дейност.

Комин затрупа със сажди и боклуци пловдивски квартал, фирмата отрича да има общоРИОСВ-Пловдив преди две години е глобявала завода за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

РДНСК е вторият компетентен орган, който се задейства по сигнал на медията ни. Преди това Регионалната инспекция по околната среда и водите-Пловдив извърши проверка на място, която обаче записахме като „неуспешна“, след като служители на фирмата „САРС 12“ ООД не допуснаха екоинспекторите до обекта им. След този случай от институцията съставиха АУАН на собственика на обекта заради възпрепятстване органите при опит да извършат надзор.

Междувременно проверка на TrafficNews разкри, че лицето и свързаните с него фирми, изпълняващи сходни дейности, вече са познати на РИОСВ, тъй като преди 2 години са били санкционирани за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, посредством пробита дупка в комина.

След публикация на TrafficNews: РИОСВ подхвана завода „Сарс 12", инспекторите не били допуснати до сградатаНа нарушителите е връчена покана за АУАН, но местните жители алармират за по-сериозни проверки и санкции

Оставаме с впечатлението, че „парен каша духа“ не е правилната поговорка за собственика и служителите на фирмата „Сарс 12“, след като това не е било достатъчно, за да се прекрати незаконната дейност и обгазяването на квартала.

По-любопитното в случая остава, че още преди две години е било констатирано, че коминът, издигащ се метри над близките сгради, е с нарушена конструкция. До този момент обаче проверка по случая не е била извършвана от компетентните органи, разбра TrafficNews.

След този развой на ситуацията жители на квартала изразиха притесненията си, че отново живота и здравето им се поставят под риск. Още тогава медията ни препрати сигнала до РДНСК-Пловдив, а опитът им да извършат инспекция не е бил по-различен от този на РИОСВ. Ето какво ни уведомиха от институцията:

„Служители на РДНСК-Пловдив извършиха проверка на място, при която се установи, че няма достъп до имота, в който е изпълнен комин, собственост на „САРС 12” ООД“.

Вероятно в намерението си да прикрият очевидни факти, от скандалната фирма са си докарали по-големи проблеми, тъй като на ход са няколко институции.

Ще бъде извършена съвместна проверка от служители на РДНСК-Пловдив, РИОСВ-Пловдив със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи“, ни уведомяват от Регионалната дирекция за национален строителен контрол.

Какво ще покаже тя и какви ще бъдат последващи действия на органите, TrafficNews ще продължи да следи казуса.

Дотогава можем само да заключим, че всякакви дейности по уреждане на Зелени сделки, политики и добри практики звучат абсурдно безпочвени, щом не можем да предотвратим един комин да бълва мизерия повече от две години.

Очаквайте подробности!