Прокуратурата започва разследване срещу служители от Министерството на външните работи. На 24 януари 2016 г. до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров е постъпил сигнал от народния представител от БСП Кристиан Вигенин, съдържащ твърдения за незаконосъобразни действия, извършени от длъжностни лица от министерството.

Тези нарушения са свързани със закупуването на телефонни централи от българските посолства в чужбина, за които е следвало да се проведе обществена поръчка. В сигнала се сочи, че българските посолства са получили индивидуални инструкции, придружени с фактури от фирмата доставчик, в която е описано оборудването и стойността на труда по инсталацията на телефонните централи.

По разпореждане на главния прокурор е извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, материалите от която са докладвани в Софийска градска прокуратура. С постановление на СГП от 16 декември е образувано досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Провеждат се активни процесуално – следствени действия, поради което повече информация на този етап не може да се предостави. 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg