32-годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян, арестуван като водач на организирана престъпна група, продавала китайска техника с немски брандове, застана днес пред съда. Състав на Окръжен съд трябва да прецени кои от арестувани 10 души, замесени в схемата, ще останат в ареста. При специализираната полицейска акция бяха задържани също майка му Карине Ховсепян и баща му Григорий. Арестувани бяха и сестра му Нона, съпругата му Елисавета Карамфилова, както и търговските му партньори Мартин Попов, брат му Тодор, Панайот и Мартин Димитрови и Мирослав Стаменов.

Адвокатът на Геворг - Пламен Бонев, който представлява и други членове на семейството, поиска отвод на наблюдаващия прокурор Галина Андреева, защото на брифинга преди дни е изнесла факти за престъпленията и обвиненията и смята, че вече не е безпристрастна. От брифинга излизало, че тези хора са виновни, обвинени и едва ли не осъдени. Юристът смята, че не е редно след като Андреева е водила брифинга, да води и мярката за неотклонение. Адвокатите Тодор Аврамов и Росица Драгинова също се присъединиха към исканията на колегата си. Другите защитници заявиха, че не са гледали пресконференцията, но се придържат към неговото искане. Йордав Давчев също смята, че макар разследването да е в начална фаза, на пресконференцията се разкриват данни по делото, които са следствена тайна.

"Прокуратурата цели да манипулира общественото мнение. Хората са станали свидетели на едно масово хвалене на прокуратурата и полицията, което е нарушение на НПК. За да сме сигурни, че делото ще протече безпристрастно, смятам че прокурорът трябва сам да се отведе, ако ли не, то съдът да го отведе", заяви Давчев.

Андреева конктира, че на брифинга са изнесени данни, които не са лични такива, а предвидените наказания, не са тайна за никой. "Какво може да бъде изнесено без да попречи на разследването преценява наблюдаващият прокурор. По тази логика всеки прокурор, който е повдигнал обвинение, не трябва да е прокурор по делото", каза още Андреева. "Не смятам, че има основание да се счита, че съм предубедена", завърши представителят на държавното обвинение.

Съдът също отказа да уважи желанието за отвод с мотива , че няма основание. 

По делото е изяснено, че групата е оперирала през 4 онлайн магазина, като всеки от тях е свързан с различна фирма. Основен доставчик и на четирите магазина е Геворг Харутюнян.  Topmaistor”  и „Кraft-shop” се водят собственост на фирма „Веле трейд” , чийто управител, според Търговския регистър е майката на Геворг – Карине.  „Мegamaistor” е на фирма „Майстор. Бг” със собственик Мартин Попов, а „Techforman” e на фирма „Юнайтед груп” на Мирослав Стаменов.  Той има и фирма „Тех фор мен”.

На организатора на групата е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на ОПГ, а на останалите - обвинения за участие в престъпната група. Също така има повдигнати обвения за данъчни престъпления, измами и пране на пари. 

Според директора на полицията ст. комисар Георги Чергов, през 2022 година дружествата, внасяли инструментите, са имали около 2,5 милиона оборот, а през 2023 година той е бил 3 милиона лева. Приходите обаче не са били декларирани пред НАП, не са плащани и данъци за тях. Печалбата е била влагана в имоти, луксозни автомобили или обръщана във валута, което влиза в квалификацията за пране на пари. 

Прокуратурата поиска вземане на най-тежката мярка за неотклонение за всичките 10 участници. Бащата на лидерът на ОПГ-то Григории, бил инвалид с 98% ТЕЛК. Адвокатът им представи документи, че мъжът е с цироза, 5 стенда, без слух е и има още множество заболявания. Геворг и Елисавета пък имат 2 момиченца, макар и без брак. 

Делото продължава. Очаквайте подробности!

 

Арменско ОПГ продава китайски инструменти с немски етикети, прибира милиони10 души са арестувани в Пловдив, открит е 3 етажен склад натъпкан със стока до тавана

Арменците продавали инструменти- ментета през 4 онлайн- магазинаСпоред наши източници при обиските са открити китайски инструменти с марките „Honda”, „Shtihl”, „Makita” и „Dewalt”