10 пловдивчани са арестувани при мащабна акция на Икономическа полиция, под надзора на Окръжна прокуратура срещу Организирана престъпна група, действала от няколко години , базирана в Пловдив. Измамниците са внасяли инструменти , използвани в строителството, от Китай, след това са ги "ребрандирали", като са им залепвани етикети на квалитетни немски марки и са продавани в онлайн магазини в цялата страна. 

"По образувано досъдебно производство , наблюдавано от Окръжна прокуратура и след огромна работа от страна на Икономическа полиция, бе разбита организирана престъпна група. Вчера и днес са извършени 30 претърсвания, изземвания и обиски, 29 от които в рамките на града и едно в областта. Претърсени са жилища и складови помещения. 24 от процесуалните действия са с разрешения за съда. 6 от тях са в условията на неотложност, 5 вече са одобрени. Иззети са множество стоки, документи и 14 луксозни автомобила. Те са били закупувани от обвиняемите, като те са с доходи от 0 до 400 лева на месец", обобщи данните от операцията наблюдаващият прокурор Галина Минчева. Тя уточни, че при обиските е открит 3- етажен склад, пълен със строителни инструменти. На пристанище Варна пък са задържани няколко контейнера със стока, внос от Китай, като получател е пловдивско дружество, собственост на един от задържаните. 

По делото като обвиняеми са привлечени 10 човека - 7 мъже и 3 жени. Петима от обвиняемите са семейство - майка, баща, син, дъщеря и снаха. Останалите са работили с тях в различни форми на взаимодействие. Всички са задържани за 72 часа и след приключване на срока, прокуратурата ще прецени за кого да бъде внесено искане за постоянна мярка в съда. На организатора на групата е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на ОПГ, а на останалите обвинения за участие в престъпната група. Също така има повдигнати обвения за данъчни престъпления, измами и пране на пари. 

Според директора на полицията ст. комисар Георги Чергов, през 2022 година дружествата, внасяли инструментите са имали около 2,5 милиона оборот, а през 2023 година той е бил 3 милиона лева. Приходите обаче не са били декларирани пред НАП, не са плащани и данъци за тях. Печалбата е била влагана в имоти, луксозни автомобили или обръщана във валута, което влиза в квалификацията за пране на пари. 

Разследването е стартирало през септември след сигнал. Служителите от Икономическа полиция са извършили серия проверки, а след това случаят е докладван в прокуратурата. 

По информация на TrafficNews участниците в ОПГ- то са от арменски произход. Най- тежкото наказание очаква организатора, който може да влезе до 15 години в затвора, ако обвиненията срещу него се докажат. Наказанието за данъчни престъпления и от 3 до 8 години, а за пране на пари - от 3 до 12 година плюс конфискация на придобитото имущество, както и глоба от 200 000 лева.

"Разследването продължава в насока документиране на престъпления, измами на множество граждани, продължаваме да задържаме лица и ще преценим какви обвинения ще им повдигнем", обощи Галина Минчева.