10 години затвор за адвокат Владимир Елдъров и таксиметровия бос Радослав Керанов поиска днес държавното обвинение. Двамата пловдивчани са обвинени и осъдени за подбудителство към палежи и опит за убийство. Окръжният съд ги призна за виновни и даде 7 години  и 6 месеца затвор  на Владимир Елдъров, обвинен в подбудителство за опит за убийство, 4 палежа и унищожаване на чуждо имущество. С половин година по-малко е присъдата на Керанов. Изпълнителите на поръчките получиха по-леки присъди, тъй като признаха вината си по време на делото и дадоха подробности за начините, по които са били извършени всички престъпления. Мартин Поптолев бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода, Светлин Спасов получи 6 години, присъдата на Петьо Пенев е 4 години, също колкото и на Милко Доевски, който ще прекара 4 години зад решетките. Валери Бодуров бе обявен за невинен. 

Вуду изпълнения и война за клиенти в делото срещу адвокат ЕлдъровСъседи на юриста и 5-годишната им дъщеря едва не изгорели живи, след като къщата им била запалена

Всички осъдени обжалваха наказанията си, а Апелативна прокуратура протестира присъдите и поиска наказание за Бодуров. В пледоарията си прокурор Светлозар Лазаров определи присъдите, наложени на първа инстанция като „снизходителни” и поиска да бъдат увеличени до максималния размер, предвиден от закона. Той припомни, че срещу адвоката се води и друго наказателно производство за измами с обезщетения на пострадали от ПТП. „Без да драматизирам, искам да посоча че като прокурор, гражданин и родител изпитах изключителна тревога, че при палежа в Баня са можели да загинат две деца. Това е ужасяващо. Подобни престъпления предизвикват реакция както в обществото, така и в гилдията на юристите” заяви прокурорът. Според него мотивът за ужасяващите престъпления е алчността. „Не е лошо да се карат поршета и да се живее в престижни райони в покрайнините, но няма как това да стане за 2-3 години” коментира Лазаров.

Защитата на Елдъров в лицето на адвокатите Йордан Давчев и майката на подсъдимия – Даниела Елдърова дадоха сериозен отпор и заявиха, че досъдебното производство е било проведено безпринципно и очакват оправдателна присъда. „Аргументите в протеста са неубедителни и необосновани, и аз ви моля да не ги уважавате. Това дело е сътворено от сговор между полицията и Керанов. Той е бил задържан за друго престъпление в Първо районно и изведнъж е започнал да дава обяснения. Съдът е разпитвал полицаите, водили беседата с него, като свидетевли което е недопустимо. Сведетелите 7 пъти са били изваждани без протокол и не е ясно какво е правено с тях. Мартин Поптолев и Светлин Спасов са дали показания пред съдия по-късно и едва тогава са съобщили за престъпната дейност на Владимир Елдъров” зави Давчев. Според него има много разминавания в показания, което според него говори за намеса на външни лица, които искали да навредят на Елдъров. Според него клиентът му не е имал никаква причина да навреди на адвокатите Владимир Мерджанов, Иван Иванов и Деков.

Адвокат Даниела Елдърова бе още по-конкретна и заяви, че причината за процеса е „атавистичната омраза на прокуратурата” към Владимир Елдъров. „Благодарение на това дело дознатели и прокурори направиха добра професионална кариера” заяви Елдърова. Според нея още преди ареста срещу сина й започнала масивна очерняща реклама в TrafficNews.bg* и няколко национални медии.

Майката на осъдения адвокат Елдъров: Той е невинен! Прокуратурата изпълни корпоративна поръчка ВИДЕОАдвокатите ще обжалват присъдите и арестите на шестимата осъдени

„Обвиненията са цинични и безумни. Момчетата са били обработвани, за да дадат показания. Дознател Харизанов и прокуратурата са техни вдъхновители. Отромни ужасяващи процесуални нарушения са пречка да се съберат годни доказателства. А до тук събраните не доказват вина на Владимир Елдъров” обобщи майка му.

Подсъдимият също пожела да бъде оправдан, но не изключи и възможността Апелативен съд да не го направи. „Ако не бъда оправдан моля да намалите присъдата ми, тъй като е прекалено висока и строгия режим, при който я излежавам, не съответстват на личностната ми характеристика. Не съм поръчвал нито палежи, нито кокошки” заяви в заключение Елдъров.

Адвокатът на Радослав Керанов – Тервел Раев разкритикува пожаро- техническата експертиза и я определи като „теоретична” . Той също заяви, че присъдата е постановена при множество процесуални нарушения, които обаче са пренебрегнати от първоинстанционният съд.  „ Ако толерантността на съда към прокуратурата се превърне в норма, горко й на държавата” , заяви той. Той настоя Керанов да бъде оправдан или поне да му се намали присъдата, защото благодарение на него е разкрита цялата престъпна схема. Самият Керанов се бе подготвил с голяма тетрадка , но бе предупреден от съдия Магдалина Иванова, че времето за обяснения е изтекло. Той заяви, че е от първия момент е помагал на полицията и е жертва на отмъщенията на Мартин Поптолев. „Той тук се прави на смирен и се преструва, че съжалява, но изобщо не е така. Той изпълняваше всички поръчки на Елдъров, който му плащаше. Аз не съм получил нито един лев, нето съм бил посредник. Аз лежа вече 4 години заради техните престъпления. Дори в ареста ме заплашиха, че ако дам показания срещу Елдъров, ще залеят приятелката ми с киселина”  заяви Керанов и поиска оправдателна присъда.

Мартин Поптолев и останалите признаха вината си и помолиха за по-малки наказания.

Делото приключи, а съдът заяви, че ще обяви решението си в двумесечен срок, тъй като делото е с висока правна сложност.

Смъртта е моят занаят*Адвокат Владимир Елдъров от подбудител се превърна в жертва на войната за обезщетения на пострадали от ПТП

*Бел. ред. Информационната платформа TrafficNews.bg отразява точно и безпристрастно събитията, които се случват в Пловдив, региона и страната. Не води нито очернящи, нито клеветнически кампании, а съобщава факти и представя аргументирани мнения. Колкото до обвиненията, отправени от ощетени близки на загинали в пътно -транспротни произшествия към адвокат Владимир Елдъров през 2014 г., три години по-късно делото вече е в съдебна фаза. И тъй като сме наясно, че нито полицията, нито прокуратурата използват като доказателства медийни публикации, означава че съответните ведомства са събрали достатъчно материали и документи, за да повдигнат обвинение. Приемаме защитната теза на адвокатите при изключително тежките обвинения в настоящото дело, защото знаем,  че във война всички оръжия са позволение,  но не смятаме, че уважавани юристи е редно да използват клевети в пледоариите си.