Самотен възрастен мъж беше жестоко пребит и ограбен във врачанското село Рoгозен. Извършителите са криминално проявени, единият е непълнолетен, другият - наскоро излязъл от затвора.

85-годишният Цветан Данковски е болен и диша с кислороден апарат. Това обаче не спри неговите грабители, които го нападат нападнат в неделя в своя дом.

„Гледах мача ЦСКА – Славия. На полувремето станах, за да си включа кислорода. Това стана към 18:45 ч., когато става най-тъмно. Влизат двама – единият по-крупен, а другия – малък. Големият направо с два юмрука (ме удари) в главата. Аз паднах на кревата, започна да ме бие с някакво желязо по главата. Разбрах после, че бил пистолет“, разказа Цветан пред БиТиВи.

Нападателите го заплашили, че ако не им даде парите си, ще го застрелят. Цветан им дал наличните си средства и ги помолил да си тръгнат, защото започнал да се влошава вследствие на ударите и да се задушава. „Видях, че ще се умира. Задушавах се, сърцето не работи“, сподели пострадалият.

След като взели 280 лв., които били останали от пенсията му и телефона му, двамата мъже си тръгнали. Цветан престоява сам през нощта, накрая успява да излезе и да се свърже с брат си, който живее в съседната къща.

Двамата извършители са криминално проявени и добре познати в общината. Единият е само на 15 години, но вече има няколко дела срещу него, като едното е за изнасилване. Другият е рецидивист излязъл наскоро от затвора, осъждан за многобройни кражби, каза кметът на Рогозен Пламен Кюковски.

Цветан е плащал на охранителна фирма, но според кмета, тя няма нужния капацитет, за да върши ефективно тази дейност и само неин патрул минава от време на време. В община Хайредин има четирима полицаи, които трябва да обслужват шест села, което е крайно недостатъчно, посочи кметът на Рогозен. Води се досъдебно производство за нападението над Цветан. По-възрастният нападател се е укривал до снощи, но вече е арестуван.