Районна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняем 56- годишният дрогиран шофьор за подпомагане на 75 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната.

Спрямо него е повдигнато обвинение за това, че на 17 октомври 2022 г., около 10.30 ч.,  на автомагистрала „Тракия“, в  областта на Пазарджик , полицейски автопатрул спрял за проверка товарен автомобил „Мерцедес“, управляван от обвиняемия.  Камионът се движел в посока към София. При извършването на проверката  в товарното помещение на автомобила били установени 75 чужди граждани, всички мъже, граждани на Афганистан. Между тях имало и непълнолетни момчета. 

Водачът не представил свидетелство за управление за съответната категория. Извършена е била проба с техническо средство, което е отчело, че 56-годишният каналджия управлява автомобила след употреба на наркотични вещества – амфетамин. Той е дал кръвна проба.

Задържан е за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Пазарджик. Чуждите граждани са настанени в миграционен център.

Разследването по делото е в активна фаза.