Поръчителят на погрома в столичното заведение "Бесо" Красен Кръстев, за чието задържане TrafficNews съобщи, е добре познато име сред хората, които се занимават с бойни спортове у нас.

Той има куп и титли и медали като състезател по кикбокс, макар да е далеч от класата на своя брат Емил Кръстев, който е европейски шампион и бивш национален треньор.

Красен обаче имал много добър нюх към бизнеса и още преди да сложи край на кариерата си вече участвал в няколко фирми, твърдят негови познати. Сред тях са и общите му дружества със собственика на бар "Бесо" Емануил Лазаров, с когото имали няколко проекти в строителството.

Макар и да се занимавал с бизнес, Кръстев не бил чужд и на любимия си спорт. Той продължавал да поддържа форма и преди две години взел медал от световното първенство за ветерани.

На 27 ноември миналата година на извънредно събрание на Българската конфедерация по киксбокс и муай тай Кръстев е избран за неин председател. Задържа се на поста малко повече от четири месеца след скандали в организацията. На 8 април сдава шефското място на Галин Димов. Рокадата е предшествена от оттеглянето като спонсор на федерацията на представител на мощен варненски ходинг, за чийто много доверен човек се смята Кръстев.

За разлика от повечето спортисти роденият в Монтана кикбоксьор е завършил математическата гимназия, а после и УНСС. 

До момента той не се е забърквал в скандали, а приятелите му твърдят, че по принцип е точен и коректен като бизнес партньор.

Според тяхната версия до скандала между бившия киксбоксьор и Лазаров, известен и като Емо Негъра, се е стигнало, защото Кръстев е бил завлечен от съдружника си с голяма сума. 

Отношенията им станали особено обтегнати след като собственикът на "Бесо" спрял да вдига телефона на Кръстев и започнал да се крие от него.

Това е обяснил и задържаният Кръстев при разпита му в полицията днес. Шестимата здравеняци, които по негова заръка трошаха маси и столове в елитното заведение, са бивши и настоящи състезатели по бойни изкуства. 

Идеята е била с минимални щети Лазаров "да спре с номерата и да дойде за се разберем".  

Въпреки обещанието на главния секретар на МВР Ивайло Иванов до края на дена да бъдат задържани всички участници в мелето, четирима от тях още се издирват.

За разлика от Кръстев неговият бизнес партньор Емануил Лазков Лазаров е доста по-известен в светските среди. В заведениоето му на бул. "Тодор Каблешков" преди години са се събирали много богати и прочути нашенци, но напоследък "Бесо" позагубил от блясъка си.

За Емо Негъра пък се чу преди четири години, когато той падна със своя хеликоптер в морето до Царево. Бизнесменът тогава се отърва само с голяма уплаха. 

Лазаров и Кръэстев са съдружници  в пет компании - „ Кристал Дивелъпмънтс” ООД , „Емпайър Дивелъпмънтс Груп” АД, „ Кристал Кепитъл Инвестмънт” ООД, „Кепитъл Валю” ЕАД и „Сайънс Мениджмънт” ЕООД. Повечето от тях имат за основна дейност строителство и отдаване на имоти.

Част от изброените фирми са регистрани на улица „Граф Игнатиев” № 6, но днес фисите бяха заключени.  

Друга част от компаниите имат седалища в бизнес сграда на улица "Осогово" 38-40, която е пресечка на бул. "Тодор Александров". Служителите в тях обаче отказаха коментар и заявиха, че това могат да го направят само Лазаров или Кръстев.

Красен Кръстев поръчал погрома в "Бесо" заради неуредени сметкиАрестуваният бизнесмен и собственикът Емануил Лазаров са съдружници в пет фирми

Всички от погрома в "Бесо" в ареста и с обвинения до края на деняСобственикът не е искал МВР да се меси в отношенията му с неговия съдружник, заяви главният секретар Ивайло Иванов

Снимки : Boec.BG