Бандата на сина на Йоско Костинбродския - Иван, е обсъждала ликвидирането на 5-има души - на 2-ма спецпрокурори, двама действащи полицаи и един бивш оперативен работник, на среща в заведение в столичния кв. “Надежда”. Мократа поръчка дошла от човек, който искал да отмъсти, че го разследват, пише 24 часа.

Синът на Костинбродския е бил в бандата, планирала убийствата на магистрати и полицаи13 души са задържани, а четирима все още се издирват

Той обещал на бандата “награда от 10 кг хероин за 450 000 лв.”, разкрил таен свидетел по делото. Той и още трима мъже със скрита самоличност дали показания пред полицаи и прокурори. Някои потвърдили думите си и пред съдия. За да се запази самоличността им в тайна, 4- мата са вписани в делото под номера 348, 349, 359 и 360. Единият казал, че научил за заговора от човек в групата на малкия Йоско.

Срещата се провела в кафене с фитнес зала в района на столичния бул. “Ломско шосе”. Иван приел поръчката с думите: “Това ще е подарък за баща ми”, а после казал за нея на доверен човек. Онзи уверил, че ще направи каквото трябва. Условието било поръчката да бъде изпълнена “в кратък срок”.

От прокуратурата смятат, че замисълът е бил част от мишените да бъдат пребити или убити. Предлагани ли са пари в брой и как е трябвало да бъдат организирани покушенията, още не е ясно. Знае се само, че в края на март полицайка от СДВР е следена от 2-ма мъже в кола - според оперативна информация “Ауди Кю 7”.

Една от версиите гласи, че мократа поръчка е дадена лично от поръчителя, а според друга тя дошла от затвора - от човек, разследван по дела за дрога и побоища. В досието му има и оправдателна присъда за изнудване на жена Част от информацията за поръчката била потвърдена косвено от 2-ма явни свидетели. Единият с прякор Боксьора споменал за “списък за убийства на полицай, прокурори и следователи”. Уточнил, че не го е виждал лично, но научил за него от човек на високо ниво в бандата, който е сред задържаните.

Първоначално в ареста след акция на връх Шипка и други места в страната са прибрани 12 души, а един е зад решетките по друго дело. Повечето са безработни, има и охранител на трудов договор в Годеч. След арестите четирима бяха обявени за издирване. Във вторник единият се предаде и се отърва с мярка за неотклонение подписка. Неговият син и още един от уличените са пуснати от ареста по нареждане на спецсъда, взето два часа преди полунощ в неделя.

По график на 5 юли групата трябваше ще бъде изправена пред апелативния спецсъд, който да реши окончателно кой да стои на топло в ареста и кой да се прибере по живо, по здраво вкъщи. Късно в сряда обаче заседанието било пренасрочено за идната седмица. Делото срещу бандата е образувано след сигнал в ГДБОП през април т.г. Към него била приобщена още една разработка за търговия с дрога.

Първоначално имало съмнения, че групата е замесена и в трафик на хора, но засега това не е потвърдено. За разкриването ѝ са използвани специални разузнавателни средства. Прокуратурата обвинява като лидери на бандата Иван Йосифов и Петко Пендака. Според разследването единият отговарял за наказанията на провинилите се дилъри, а другият за разпространението на дрогата.

Целта била да се намерят здрави момчета, които да дават отпор на конкурентите и да се завладее по-голяма част от наркопазара в София. Част от свидетелите обаче твърдели, че тарторите са трима и вземат “важните решения” едновременно. Останалите били дилъри на дрога и силоваци, които ги контролирали. Те плашели, че ще режат уши и ще чупят крака, ако някой не продава за тях или дължи пари и не се издължи навреме.

Сред свидетелите по делото има неколцина полицаи и дори ученик. Той разказал, че е бил принуждаван със заплахи да продава дрога. Жертва на побой станал и един от свидетелите със скрита самоличност. Първо го били жестоко с тръба, а като се строполил на земята, го ритали, където сварят.

При акцията срещу бандата не е открито незаконно оръжие. Полицията обаче била нащрек, тъй като свидетел предупредил, че “всички са опасни и въоръжени с пистолети “Макаров” и хладни оръжия". При претърсванията само у двама е намерена дрога. Единият е уличен като зареждач на дилъри. Той е обвинен за държане на амфетамин от 49,31 г, 106,47 г и 48,94 грама. У него е намерен и 4,8 г коноп.

Пред съда в събота Иван Йосифов заявил, че не е извършил престъпление, и поискал да го пуснат, за да си гледа децата. Той живее с майка им на семейни начала в софийското с. Безден. Защитата на обвинените твърди, че показанията на анонимните свидетели не се подкрепят от други доказателства. Част от тях имали мотив да натопят сина на Йоско и останалите. По закон осъдителна присъда не може да бъде дадена само на базата на показанията на анонимни свидетели. От прокуратурата твърдят, че има и други улики, а и разследването е в начален етап.