Полицията вече знае имената на рускинята, купила зеления куфар, в който на 20 март беше открит трупът на 5-годишно момче. Въпреки че жената е установена, все още не е намерена, за да бъде разпитана как и защо куфарът й се е оказал в България.

Момчето, чиято самоличност все още не е установена, беше намерено на метри от въжения мост до село Долни Пасарел. Трупът е открит в ембрионална поза и е престоял затворен поне няколко дни. Към 15,30 часа любители фотографи по случайност се натъкнали на зловещата гледка, пише "168 часа". На мястото веднага пристигнали полицаи, които установили следи от насилие по детето. Било удряно по главата и тялото. Причината за смъртта обаче е задушаване. Непосредствено след инцидента от МВР изготвят фоторобот на детето, по който да бъде разпознато. Това обаче досега още не е дало ефект.

В същото време версиите за това къде точно е било хвърлено детето, както и каква е причината за бруталното убийство, се увеличават с всеки изминал ден. Предполага се, че тялото е захвърлено в друг район на реката и водата го е довлякла до мястото, на което е открито. Другата теория е, че куфарът с трупчето е хвърлен от въжения мост над Искър, който свързва пътя към Самоков с вилната зона на Пасарел. Ако куфарът наистина е бил във водата, течението на реката със сигурност трябва да го е отместило. Водата под въжения мост е в непрестанно движение при всеки полъх на вятъра и нищо, което е на повърхността й, не може да се задържи на едно място. От друга страна обаче, районът се пада сравнително на завет, тъй като от двете му страни има склонове. Затова е малко вероятно да се е появил вятър с такава сила, че да е изхвърлил куфара на брега, където беше открит.

До детето имало малка локва вода, която е една от следите, водещи до версията, че е било хвърлено в реката. Районът, където е намерено тялото, е в непосредствена близост до вододайната зона, от която се снабдява София. Това е причината да има охрана на метри от мястото и в двете посоки.

На ВЕЦ "Пасарел" служители не спират работата си, особено след като наскоро се появи версията, че язовир "Искър" и преливниците му може да прелеят. Стената му се намира на не повече от 350 метра от въжения мост, където беше открито тялото. Така се оказва, че ако куфарът е бил изхвърлен някъде по-нагоре по течението на Искър, той не би могъл да премине през турбините на централата. Периметърът на движение се ограничава между края на веца и моста, където е открит трупът. Другият вариант, по който работят криминалистите, е, че най-вероятно куфарът е бил хвърлен директно от моста и е паднал на сушата. Така обаче не става ясно защо вътре въпреки скъпата материя, от която е направен, е проникнала вода.

Дни след откриването на детското тяло полицията показа копие на куфара, в който е било намерено, и кърпата, в която е било увито.
Зеленият куфар, собственост на рускинята, струвал 668 лв. и е от марката "Самсонайт". Скоро след случая стана ясно, че официалният дистрибутор у нас нямал такъв модел в наличност.

Най-вероятно луксозният куфар "Самсонайт", в който бе открит трупът на момчето, е бил откраднат преди убийството, твърдят разследващи. Много е възможно това да е станало на летище София.

TrafficNews.bg