Модерна оранжерия с 2700 стръка марихуана в различен стадий на растеж беше разбита от полицията в столичния кв. "Орландовци". Арестувани са трима мъже на възраст между 23 и 60 години в момент, в който полагали грижи за растенията. Един от задържаните е криминално проявен.

На място са намерени и чували със сухо вещество, готово за пласиране, предава БНТ.

"Натъкнахме се на едно високотехнологично съоръжение, което е изключително сложно и с най-високия клас техника и технически средства, които се ползват при отглеждането на наркотични вещества. Групата работи от доста време, количествата са изключително големи - 2700 растения в различен стадий на растеж. Това е изключително голяма лаборатория, наблюдаваме я от три месеца", коментира Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Лабораторията е оборудвана със специални филтри, които не позволявали на живеещите в района да усетят миризмата от растенията.

Прокуратурата образува досъдебно производство за отглеждане на коноп и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

"Самият факт, че те имат растения на различна възраст - тоест - от най-малки, до такива, които дават плод, говори, че те са производители, както и факта, че имат сухо вещество, готово за пласиране. Тепърва ще се установява дали го произвеждат за търговия на едро или го пласират чрез свои дилъри, които контролират", заяви Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Към момента продължават процесуално-следствените действия, претърсвания и изземвания. До 24 часа се очаква прокуратурата да прецени какви обвинения да повдигне срещу задържаните и дали да ги задържи до 72 часа.