В социалните мрежи се разпространи снимка на мъжа, автор на невиждана жестокост и насилие над 18-годишно момиче от Стара Загора. 

Момичето е нарязано с макетно ножче от приятеля си в края на юни. Първоначално насилникът е задържан за 72 часа, но след това е пуснат под гаранция. Пострадалата няма да получи заповед за незабавна защита,тъй като няма брак или съжителство с насилника, а са в интимна връзка. Това е сред измененията, които не бяха приети от Народното събрание преди седмица, предаде БНТ.

Нарязани ръце, крака и гърди. Над 400 шева. Носът на момичето е счупен, а след кървавата саморазправа мъжът е обръснал косата ѝ.

По време на нападението е бил с маска и ръкавици. Жертвата го е разпознала по усмивката и дрехите. Първоначално е бил под стража, а по-късно мярката е променена, тъй като уврежданията на момичето са окачествени от Старозагорския окръжен съд като "лека телесна повреда". За да търси правосъдие момичето, сега трябва да заведе дело срещу насилника. Наблюдаващият районен прокурор все пак е назначил нова експертиза. Чака се нейното заключение.

Сега насилникът е на свобода и работи като охрана в заведение. От профила му в социалните мрежи става ясно, че тренира бойни спортове. 

Жертвата от този случай е част от онези 30% пострадали от домашно насилие, които не живеят заедно с насилника. Въпреки че преди седмица депутатите промениха закона, искането на неправителствените организации, когато жертвата е в интимна връзка с насилника, да получава заповед за защита, не беше прието.

Сред приетите промени в Закона за защита от домашно насилие са достъп до безплатна правна помощ, създаване на национална структура, която ще кординира проблемите с домашното насилие, както и право на терапия. Срокът за подаване на молби за защита също е изменен - от един на три месеца.

Междувременно за ужаса на преживяното разказа приятелка на момичето, която е до нея от деня на жестокото нападение.

"На 26 юни се е звъннало на вратата вечерта, никой не е отговорил, той е казал: "Аз съм", детето е отключило, защото го е разпознала и оттам нататък е било някаква касапница. От болницата казаха, че е имала 400 шева. Цялата е нарязана - по главата има поражения от машинката, носа ѝ е счупен, окото ѝ е затворено. Освен всичко това, психиката на детето е разбита. Детето само казва "Да" и "Не", отказва да говори", сподели тя.

"Има много неща, които детето не си спомня. Важното е, че семейството направи крачка и се престраши, защото ни е страх. Имало е и заплахи, но тя от страх не е казала нищо, тоест тя видно е била заплашвана, за да не си казва. Това е такъв шок и дори не мога да си представя. За мен това не е човек, как може да си позволи да направи такова нещо. Реално какъв е и с какво се занимава - не мога да кажа и да, страх ни е, защото той е на свобода", допълни жената.

В момента освен психическата травма, момичето все още не може да се възстанови и физически.

"Само искам да кажа, че кремът е 140 лв. и стига за 2 дни. Мажат се всички рани, можете да си представите какво е. Раните зарастват, но аз нямам сили да ги видя. Психиката ѝ е разбита тотално, не виждам как това дете ще продължи живота си напред", коментира още тя пред България он Еър.

А властите не дават подробности на семейството до днес, когато случаят добива публичност. Близките на момичето настояват за справедливост, за да спрат да живеят в страх.

"Дори не ни уведомиха, че е пуснат. Много бихме искали да разберем какви връзки има. Няма такава присъда за това което е причинил. Надяваме се да бъде задържан, за да може поне малко да си отдъхнем и не само ние, това е малък град има много хора които са притеснени", каза още жената.