Пловдивски полицаи атакуваха няколко адреса в благоевградското село Абланица, свързани с Ибрахим П. -Лъчо, арестуван при акцията в село Желязно преди месец. Служители на Икономическа полиция разпитват близки на мъжа, свързан с разбитата фабрика за контрабандни цигари. 

Преди месец в Пловдивско бе пресечен голям канал за износ на контрабандни цигари за Румъния и Молдова. При операцията на пловдивската полиция, при която последователно бяха разбити три бази за производство. Миналата седмица последователно бяха ударени фабрики в селата Желязно, Цалапица и Калековец. И на трите места бяха открити машини за рязане и пакетиране на цигари, както и големи количества нарязан тютюн и цигари. Цигарите, произвеждани там са били предназначени за износ.

Трите фабрики, според източници на TrafficNews са собственост на един човек. Инвестицията е чуждестранна, а с логистиката - купуване на суровини, намиране на работници и изнас , се е занимавал пловдивчанин, добре познат на службите. 

Производството е било разделено на няколко места, за да се намали риска, базите да бъдат разкрити едновременно. 

В село Желязно, фабриката е произвеждала цигари Marlboro в мека опаковка. Там бяха намерени машина и готова продукция.  В село Цалапица, в бивш стопански двор бе разкрита фабрика, в която се правят цигари от марката Plugarul. Те не се продават в България, изработените количества се изнасяли за Румъния, където марката е позната. В цеха са намерени 300 мастербокса с цигари, готови за транспортиране. 

Пловдивската полиция пресече международен канал за износ на цигари в чужбинаТрите фабрики в Цалапица, Желязно и Калековец на един собственик, бълвали цигари за Румъния

Въпросният Лъчо бил свързан с фабриката в Желязно. 

В село Абланица през септември пък бе разбита друга група за незаконно производство на тютюневи изделия. Тогава при акция на Специализираната прокуратура, в бивши краварници в пловдивското село Радиново бяха намерени машиназа рязанена тютюн и 100 кг нарязана листна маса. Задържаните бяха от хаджидимовското село, прочуто като един от центровете за контрабанда на тютюн. 

Двоен удар срещу контрабандата на тютюн в Абланица и РадиновоЧетирима в ареста след среднощната акция