Престъпна група за държане и  разпространение на контрабанден тютюн е разбита при акция на Специализираната прокуратура , проведена на територията на благоевградското село Абланица и в пловдивското Радиново, научи TrafficNews. Служители на Гранична полиция и жандармерията са атакували едновременно няколко адреса. Според очевидци в Радиново над 40 жандармеристи са влезли в краварници, в които са намерили машина за рязане на тютюн и 100 кг нарязана листна маса. 

На този етап няма информация дали в Абланица има открит контрабанден тютюн. 

Според информирани в арестите в Пловдив и Благоевград са задържани четирима души. Това са Ибрахим Газиев - Бобичката, Орхан Газиев, Кевин Гърбев и  Асим Метушев. Групата действала от няколко месеца, след като бе ударена конкурентна група.

Орхан Газиев 

 

Ибрахим Газиев -Бобичката и Кевин Гърбев 

Асим Митушев и Бобичката

Това е поредната акция в Абланица, където търговията с контрабанден тютюн очевидно е основен поминък на част от живеещите в хаджидимовското село. Там Специализираната прокуратура периодично провежда акции. През юни 2018 година в Абланица бе арестуван лидерът на най-голямата у нас група за незаконна търговия с тютюн Евгени Хавальов. Тогава тежко въоръжени барети от ГДБОП го задържаха пред магазин в Благоевград, а заедно с него бяха арестувани отще 10 човека от Абланица. 

 През юни тази година в Абланица бе проведена мащабна полицейска акция, като на място бе и главния прокурор Иван Гешев. Тогава бяха задължани 16 души в Гоце Делчев, Абланица и Дебрен. 

Основното, с което се занимават задържаните, е наркоразпространение, лихварство и търговия с акцизни стоки, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

От години се говори, че в Гоцеделчевския край се въртят схеми с продажба на нелегален тютюн във вътрешността на страната без заплащане на акциз, а печалбите са огромни. От село Абланица тръгват най-сериозните количества нарязан тютюн за незаконна продажба в страната.

Далавера с тютюн стана е в основата и на убийството на мъж от Абланица навръх Рамазан Байрам през 2018 г. 40-годишният бивш нападател на "Пирин", "Берое", "Черно море" Марио Метушев  намушква с нож приятеля си Красимир Колджиев-Дзъмбо, тъйю като смята , че го е предал на полицията. 

 

 

 

 

З