Голям канал за износ на контрабандни цигари за Румъния и Молдова е пресечен при операцията на пловдивската полиция, при която последователно бяха разбити три бази за производство. Миналата седмица последователно бяха ударени фабрики в селата Желязно, Цалапица и Калековец. И на трите места бяха открити машини за рязане и пакетиране на цигари, както и големи количества нарязан тютюн и цигари. Цигарите, произвеждани там са били предназначени за износ. 

Това е най- големият удар в страната, след разкриването на голямата фабрика в село Труд миналата година. Според запознати, каналът е работел ективно от няколко години, като фабриките периодично са местени. 

Трите фабрики, според източници на TrafficNews са собственост на един човек. Инвестицията е чуждестранна, а с логистиката - купуване на суровини, намиране на работници и изнас , се е занимавал пловдивчанин, добре познат на службите. 

Производството е било разделено на няколко места, за да се намали риска, базите да бъдат разкрити едновременно. 

В село Желязно, фабриката е произвеждала цигари Marlboro в мека опаковка. Там бяха намерени машина и готова продукция.  В село Цалапица, в бивш стопански двор бе разкрита фабрика, в която се правят цигари от марката Plugarul. Те не се продават в България, изработените количества се изнасяли за Румъния, където марката е позната. В цеха са намерени 300 мастербокса с цигари, готови за транспортирани.

Преди седмица в Румъния е заловен камион, натоварен с контрабандни цигари от същата марка, произведени в България. Много вероятно е работниците, които са обслужвали машината, също да са молдовски граждани. Те са живеели в самата фабрика, където има оборудвани помещения за спане. 

На 8 октомври, в село Желязно бе разбита друга фабрика, в която са били произвеждани цигари от марката Marlboro. "Предотвратени са щети за милиони за бюджета от неплатени акцизи благодарение на МВР и Прокуратурата в Пловдив" заяви главният прокурор Иван Гешев, който бе на място. 

Близо 3 тона тютюн бяха открити по време на спецакцията в Калековец. При извършена проверка на стопанско хале в село Калековец, пловдивската полиция разкри третата незаконна фабрика за рязане на тютюн. Обособеното помещение като хале било добре прикрито, а върху прозорците му били поставени ламаринени и дървени плоскости. В обекта са открити 3 машини за рязане на тютюн и една за неговото сушене. Там са открити и кутии с цигари, от производствената база в цалапица, които доказват връзката между трите цеха. 

В халето бил складиран над 1,6 тона нарязан тютюн. Иззети са още 38 денка с ненарязан тютюн, както и няколко теглови кантари. Пред входната врата на цеха бил паркиран бус, чието товарно отделение също било пълно с ненарязан тютюн. В хода на проверката са задържани няколко лица. На двама от тях – 40-годишни мъже от Пловдив и Пазарджик, вече са повдигнати обвинения.

Задържани са трима души, като справка в масивите на МВР сочи, че и двама от тях  имат криминални регистрации.

28-годишен столичанин, свързан с фабриката в Желязно е задържан в ареста. Зад решетките и са и две лица - от Пазарджик и Пловдив, които са работили в цеха в Калекове. 

Снощи пред ресторант "Хитър Петър" бе задържан мъж, в колата на който бяха открити 60 стека контрабандни цигари.

Само през последните два месеца в ОДМВР Пловдив са образувани 24 досъдебни производства и 33 проверки, касаещи престъпления свързани с незаконно производство, разпространение и съхранение на акцизни стоки без бандерол.