„Добър вечер старши, не ме тествай, моля ти се, пил съм само две бири”. С тези думи 68-годишният куфражист Яшар Говедар опита да избегне тест за алкохол и подхвърли 10 лева на полицаи, спрели го за рутинна проверка на пътя.

Сцената се разиграла на бул. „Цариградско шосе“ №13, около 22.40 часа, на 9 юли миналата година. Говедар празнувал мюсюлмански празник в Столипиново при една от дъщерите си, след което решил да отиде на гости и в къщата на другата. Въпреки че бил подпийнал се качил на автомобил и потеглил. Не след дълго обаче бил спрян от органите на реда. Освен, че шофирал под въздействието на алкохол, Говедар знаел, че колата на която се е качил е технически неизправна. За да избегне полицейската проверка и евентуални актове се опитал да подкупи полицейските служители със сумата от 10 лева. В последствие бил арестуван и предаде на съд.

Пред магистратите Яшар Говедар каза, че изключително много съжалява за постъпката си и признава напълно вината си.

Признавам се за виновен и много съжалявам. Втори път няма да се повтори, защото годините ми вече не отговарят на такива неща”, допълни Яшар.

Той и адвокатът му Александър Почев поискаха делото да протече по съкратеното съдебно следствие, с признаване на всички факти и обстоятелства, така както са описани в обвинителния акт. Държавното обвинение поиска условна присъда от 1 година и глоба 1000лв., а защитата пледира за 6 месеца и 500лв. глоба. Съкратеното следствие гарантира на обвиняемия намаляване на присъдата с 1/3.

След като изслуша страните, съдия Силвия Цанкова одобри споразумението и призна Яшар Говедар за виновен, налагайки му редуцирано наказание от 4 месеца лишаване от свобода отложено във времето с 3 години изпитателен срок. Обвиняемият трябва да заплати и глоба от 500лв. и 230лв. разноски по делото.

Присъдата му не  е окончателна и той може да обжалва в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.