Бургас е изместил Враца – досегашния „номер едно“ по брой пияни зад волана, и се намести начело на срамната класация, съобщи flagman.bg, като се позова на данни от МВР.Данните на катаджиите са събрани от акция, която се е провела на територията на страната от 7 до 9 август включително. Целта й е била именно да се изловят пияните джигити или такива без документи и застраховки.

Предишната акция се проведе седмица по-рано и тогава Враца се класира на първо място по брой на фиркани зад волана. Тогава те бяха 12. Сега в Бургас са спипали 14, а северозападният град този път дори не е в Топ 4 на класацията. Там се нареждат Варна – с един по-малко от лидера, както и Плевен и Пловдив, които си поделят едно общо трето място с по 11 пияни, спипани от ченгетата.

За трите дни на проверката в страната са били хванати общо 150, за които дрегерът е показал, че са консумирали нещо алкохолно преди да седнат да карат. От тях 59 са били с над 1,2 промила. За сравнение, за един младеж на около 25 години, който е висок 180 см и тежи 80 кг, 1,2 промила означава, че е изпил 5 малки водки или 2 литра бира.

Наказанието за това е освен глобата и отнемането на книжката и затвор до 1 година. Ако някой е хванат да кара с алкохол между 0,5 и 1,2 промила, ще получи глоба от 500 до 1000 лв. и отнемане на книжката до една година.

Освен пияните е имало и доста задържани без книжка – общо 132-ма. Най-много са били във Варна – 18, а най-малко – в Перник, където са заловили 9 без документи. Когато ченгетата спипат водач без книжка, глобата, която трябва да отнесе, варира от 100 до 300 лв., а ако го засекат в повторно провинение, е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

TrafficNews.bg