Пиян шофьор с 1,62 промила алкохол в кръвта беше заловен от служители от пловдивския сектор "Престъпления по пътищата". Акцията се е състояла в понеделник около 23 часа на пътя между Пловдив и Хасково, съобщиха за TrafficNews.bg от полицията в Пловдив.

Заловеният шофьр е на 47 години. Той е от Хасково. Задържан е в ареста, като по-късно е бил освободен. Срещу него е започнато бързо производство.

Пропуски в законодателството дават възможност на адвокатите на пияните шофьори да обжалват наказанията им.

По данни на КАТ близо 15 000 души са заловени през 2013 г. да шофират след употреба на алкохол. 6500 от тях са били с над 1,2 промила.

Председателят на асоциацията на пострадалите при ПТП Владимир Тодоров обаче е категоричен, че наредбата за вземането на кръвните проби е твърде остаряла.

Тя е подписана от МВР, Министерството на правосъдието и Министерство на здравеопазването, но според него връща стандартите при тази процедура с години назад.

„Кръвната проба за алкохол трябва да се взима от лекар. Голямо нарушение е, ако се взима от медицинска сестра.

Мястото, от което се взима кръвната проба, трябва да бъде почистено с един препарат, който се казва сублимат. Той обаче не се използва от 10 години. Масово се почиства мястото за кръвна проба с кислородна вода.

Друго изискване е пробите да бъдат транспортирани в хладилни чанти, за да се спази температурата и да не се опорочи пробата, но те се пращат по куриерски фирми“, обяснява Тодоров.

Той уточни, че от 2011 г. има подготвена нова наредба за вземането на кръвни проби, но тя „отлежава“.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg