Пет години затвор за Мирослав Данов, причинил тежката катастрофа край Садово, в която загина жена, а трима бяха ранени. Това постанови Окръжен съд – Пловдив в лицето на председателя Иван Бонев. Данов ще изтърпи наказанието си ефективно, като освен лишаване от свобода, той е санкциониран и с отнемане на книжката за период от 3 години. 42-годишният мъж ще трябва да заплати и всичките разходи по делото.

TrafficNews припомня, че кървавият инцидент стана на пътя Пловдив – Садово на 4 април 2018 година. "Фиат"-ът, управляван от обвиняемия, пътувал към Пловдив. Шофьорът предприел изпреварване, навлязъл в насрещната лентата и се блъснал в "Субару", а след това в движещия се след него "Опел".

Намясто загина 46-годишна пътничка в японската кола, управлявана от жена на същата възраст. Водачката, както и мъж и жена от "Опел"-а, бяха откарани в тежки травми в болница.

Фиатът и субарото от катастрофата край Садово смачкани до неузнаваемост СНИМКИНа мястото на зловещата катастрофа е и шефът на Областната дирекция на МВР - Пловдив ст. ком. Атанас Илков

Заседанието, което е първо по случая, започна с остра забележка от страна на съдия Бонев към обвиняемият, свързана с дрескода, който последният бе подбрал. Данов пристигна с джапанки и къси панталони, което е недопустимо за пред Темида.

В залата за първи път лице в лице се изправиха обвиняемият Данов и близките на загиналата Мария Димово. Съпругът й, двете й дъщери и майка й, не успяха да сдържат сълзите си, виждайки мъжа, отнел живота на най-скъпия им човек. Почерненото семейство бяха представлявани от адвокат Красимир Елдъров. В залата бяха и тримата пострадали в тежката катастрофа.

Още в началото на процеса, обвиняемият изказа съболезнования на всички роднини и близки на Мария, а след това заяви, че е виновен. Защитникът му – адвокат Костадинова поиска делото да се гледа по съкратената процедура, тъй като клиентът й признава всички факти и обстоятелства.

Думата бе дадена първо на държавното обвинение. Прокурор Борис Мендев  поиска максимално наказание спрямо Мирослав Данов. Той подчерта, че по случаят превес имат отегчаващите  вината обстоятелства. Едно от тях несъмнено е наличието на алкохол в кръвта на обвиняемият – 2,85 промила.

„Деянието и деецът може да се класифицират като обществено опасни и поради факта, че Данов е управлявал автомобила с превишена скорост, в пъти над позволената. Обвиняемият е осъждан и друг път за подобно деяние. През 2009 година е предизвикал ПТП под влиянието на алкохол. От 1998 година до 2008 година, той е глобяван многократно за нарушаване на Закона за движение по пътищата”, заяви прокурор Мендев.

Той поиска книжката на подсъдимия да бъде отнета за максимален период от време, като дори допълни, че „за подобни случаи е необходимо отнемането на свидетелството до живот”.

Съпричастен с държавното обвинение бе и адвокат Елдъров. Той поиска също максимална присъда.

„Това е безотговорна постъпка, дори не може да се каже, че е непредпазлива. Това е едно убийство на пътя. Клиентите ми искат максимална присъда, за да получат възмездие за загубата на най-скъпият им човек – съпруга, майка и дъщеря”, заяви представителят на семейство Димови.

„ Нулева превенция, никаква пука. Съден за подобно деяние и отново зад волана с наличието на алкохол. Пиян още в 10 часа сутринта. Не бива да се правят компромиси”, заяви пък адвокат Васил Василев, упълномощен представител на една от пострадалите жени в мелето.

За снизхождение пък помоли защитата на подсъдимия – адвокат Костадинова. Тя изтъкна факта, че Данов съжалява, разкайва се и иска прошка за действията си.

„Той е съдействал на органите на разследването. Бил е в кома дълго време след инцидента. За да се изпълнят целите на наказанието може да се присъди и минимална присъда. Той вече си е взел поука”, лаконична бе защитата.

По-малко от час бе нужно на съдия Бонев, за да вземе крайното решение. Председателят на съда призна за виновен Мирослав Данов, като определи присъда от 7 години и 6 месеца лишаване от свобода. Тъй като водачът признава вината си, наказанието следва да се намали с 1/3 и така Данов ще излежи 5 години в затвора.