Пенсионерка от шуменския квартал „Мътница” изгоря с 2000 лв., по познатата схема. Мислила, че помага на полицията да хванат телефонните измамници. Местни хора обаче записали номера на таксито, докарало до квартала „мулето”, което прибрало парите и сега издирват колата. Поредната жертва е 77-годишната Норка Игнатова от ул. „Горица” в квартала.

Възрастната жена била убедена, че в момента полицията провежда акция и затова всеотдайно взела да им помага. С нея непрекъснато поддържали връзка по стационарния и по мобилния й телефон двама „майори” от полицията. Жената събрали всички пари в къщи, сложила ги в една торбичка и ги оставила на пейката пред дома си.

Кой да ти знае, че вече в МВР-то нямало майори, косяла се след това пред комшиите баба Норка. Според съседи тя не  е наивна жена, знаела за измамите, включила се да помогне на полицията.

На 5 април по обяд на домашния й телефон се обадил „майор Петров” и я „предупредил”, че може да й се обадят измамници. Инструктирал я, ако това стане, да не затваря, а да набере веднага номер „167”. Поискал и номера на мобилния й телефон за връзка. Жената му го казала и той веднага се свързал с нея на този номер. В този момент на домашния й телефон се обадили и измамниците. Жена, представила се за дъщеря й, обяснявала, че си е счупила крака.

Възрастната жена попитала „майора”, дали и той чува разговора й с жената. „Полицейският офицер” й отговорил, че чул всичко. Разпоредил й да преброи и да опише всичките си пари, после да ги остави на пейката. Жената изпълнила указанията.

След като парите били прибрани от пейката, получила повторно обаждане на домашния си телефон, този път от „майор” Ангелов. Той обяснил, че измамниците са заловени и ще прати полицаи да я разпитат.

Нашите източници казаха, че за сега е ясно само таксито, докарало двама млади мъже по това време в квартала. То спряло пред магазина на центъра и мъжете попитали как да стигнат до улица „Горица”. За сега това е единствената следа към измамниците.

Според кметицата на квартала Елка Александрова, само преди два месеца друга възрастна жена се разминала с ожилване поне с 10 000 лв., благодарение на служители от банка. Малко преди това старицата продала ниви и си направила сметка в банката като внесла там всичките си пари – 10 000 лв. След като телефонни измамници я излъгали, че нейна близка е в беда, тя отишла да си тегли целия влог. Това обаче било предотвратено.

TNS.bg