Младо семейство се размина на косъм, след сблъсък с пиян шофьор без книжка в ЖР "Тракия". Инцидентът е станал в събота около 23.30 часа, близо до пощата в квартала. Пловдивчанинът Димо Нейков и съпругата му се прибирали към дома си, като зад волана на маздата бил Нейков. На две пресечки преди блока им, изведнъж от насрещното платно изскочил автомобил ауди, влязъл в тяхното платно и се насочил към тях, ускорявайки движението. Бързата реакция на Нейков предотвратила челния удар и аудито ги ударило странично. Колата продължила без спирачен път и се забила в тротоара.

"За късмет точно тази вечер отзад в колата, където беше основния удар, не бяха трите ни деца, а само кучето. Уверих се че съпругата ми Рали е добре и слязох да видя какъв му е проблема на водача на другата кола - може да е получил инфаркт човека или да има пристъп или нещо друго. Не. След като се опита да запали и потегли отново, докато се приближавах, но явно ударът беше повредил нещо колата му сериозно и вече не можеше да се движи, та след форсиране просто изгаси двигателя, от колата слиза един татуиран, олюляващ се и силно смърдящ на алкохол индивид. Казах си - случва се, имали сме тъп късмет да го срещнем когато се е качил да кара пиян. И тук вече почва абсудрната част. От близкото кафене се изсипва тумба момчета и момичета и почват: "Пак ли ти бе, Ивчо?" Питам ги - "Познавате ли го?" и те ми казват: "Е, как - той е комшия и е известен с това че пие и кара, даже вече е лежал в затвора за това".

Оказва се, че зад волана на аудито е бил 39-годишният Ивайло Динков. Мъжът очевидно е стар познайник на полицията и фактът, че книжката му е отнета /за употреба на алкохол/ изобщо не му пречи да шофира. 

Нейков се обадил на тел. 112 и на място пристигнал патрул на КАТ. Пътните полицаи установили, че виновният шофьор е с отнета книжка и поискали проби за алкохол от двамата водачи. Пробата на Нейков се оказала отрицателна, а Динков, който едва се държал на краката си заявил : "Аз проби не давам". е

"Оказва се, че просто можеш да откажеш да дадеш проба. И полицията няма нищо какво да направи, защото видиш ли - поне в Пловдив вечер няма дежурен, който може да разпореди кръвна проба. От там отидохме  в районното. При проверката се оказва, че освен че книжката му е отнета, същият този водач има 15 (да! ПЕТНАДЕСЕТ) регистрирани случая на отказ да даде проба за алкохол пред органите на КАТ" възмутен е Нейков. 

Той се сблъсква и с реалната законома процедура в такъв случай:

"Питам ги:

- ОК, това че отказва няма да го спаси да си понесе отговорността че кара пиян, нали?

- Ами всъщност няма какво да направим друго. При отказ да даде проба се налага 2 години отнемане на книжката и 2000 лева глоба.

- Ама чакайте - той и в момента е с отнета книжка точно заради същото, как ще помогне да му я отнемете отново?

- Еми уви - такова е положението, това можем да направим.

Накрая след като изразих бурно възмущението си няколко пъти, ми взеха показания и ме увериха че ще го закарат пред съдия сутринта и евентуално ще му вземат кръвна проба, която да се надяваме, че след толкова часове ще отчете над 1.2 промила, за да се счита за нещо повече от административно нарушение и основание да се заведе дело срещу нарушителя. Иначе всички полицейски служители от КАТ и Пето РПУ се държаха професионално и според мен също искрено ми съчувстваха във възмущението", казва водачът.

"Аз винаги се възмущавам като чета новини как еди си кой блъснал или - недай си боже - убил еди си колко хора пиян и как имал еди си колко пъти наказания за каране пиян преди това. И с типичния си оптимизъм и позитивизъм си казвах - това са по-скоро някакви правни изключения и пропуски на системата, не може това да е масовата практика и реалност. Те си пият и карат, ние ги хващаме многократно и нямаме механизъм да предотвратим отново да се качат и да карат и този път вече да стане по-голяма беля. Или че това се случва само на някакви там тузари и мамини синчета с връзки, пари и скъпи адвокати, използващи вратички в закона. Не. Ето че дори в тъпата ни тиха махала случая ме сблъска с абсурдната банална реалност. Всеки квартален алкохолик може да пие и да кара вечер, защото няма дежурни съдии. Да блъска невинни хора и няма как това да се предотврати, защото законът работи така. Това е административно нарушение. "Отказвам да дам проба" и всичко свършва до тук. Все пак и те си имат права - право да пият и да откажат проба. Така им се разминава до следващия път, в който жертвите на този автомобилист- любител на чашката рецидивист, нямат нашия късмет да се отърват сравнително леко.

Мила родна картинка!

"Не ми се иска това да не стане поредния 16-ти път, в който на този индивид просто му се разминава. И не само на този конкретен индивид. Искам някакси да дам публичност на абсурдната ситуация, да предизвикам доколкото мога подобни индивиди да бъдат озаптявани и да спася нечие здраве или направо живот. Или защо не и да предизвикам някакви вълнички в обществото ни, та току-виж нещо се променило в абсурдното сега положение "отказвам да дам проба" и вече такъв отказ да се приема за доказана вина и да могат в бъдеще пияните шофьори да си понесат последвствията и ефективно да се защитят нормалните хора на пътя. Не след дъжд-качулка да слушаме: "Еми той е имал доста нарушения, ама нямаше какво да направим преди да убие някого."

Има. Има какво!, категоричен е Нейков. 

Проверка на TrafficNews установи, че Ивайло Динков е задържан за 24 часа в Пето районно. Срещу него е образувано бързо производство. 

Ще продължим да следим случая.