22-годишният ром Цветан Ангелов, убил баща си по особено жесток начин с нож, застана пред магистратите на Апелативния съд в Пловдив. С усмивка на лицето и неадекватни движения мъжът прекрачи прага на залата, оглеждайки се за роднините му. Той жали  17-годишната си присъда, определена от Окръжен съд – Пловдив.

Дори застанал пред тричленния състав, Цветан започна да показва средни пръсти на чичо си, сестра му и други роми. Той дори си позволи да направи сексуални намеци с ръка към една от жените, като действията му бяха прекратени от съдебна охрана.

По същество бе представена тройна съдебно психиатричната експертиза, която имаше за цел да установи, дали Цветан е психично здрав и дали разбира действията си.

Експертите обясниха, че Ангелов е в пъти по-ниско интелектуално развитие от нормалното и умствена изостаналост. Това е можело да се дължи на психически и физически тормоз в ранните му години. Въпреки това не са установени психически увреждания, както и в деня на убийството е разбирал действията си и последиците.

Не на такова мнение обаче бе защитничката на Ангелов. Според нея той не разбира какво се случва, не може да осъзнае какво е извършил, а по време на всичките й беседи с него той не е можел да каже едно смислено изречение.

„Той не приема свойствата и значението на извършеното. Умисъл не намирам, тъй като той не съответства на умствените му възможности. Подзащитният ми все още не осъзнава, че е убил баща си. Не разбира дори защо е в затвора”, заяви защитничката на Ангелов.

Защитата поиска по-лека присъда за Ангелов, а причината – психическото му състояние и неразбирането му за престъплението.

От прокуратурата поискаха повторен разпит на сестрата на Цветан – Иванка, която е видяла първа наръгания й баща. Тя спяла по време на престъплението в същата стая. Молбата на държавното обвинение обаче бе неуважена.

По време на хода на съдебните премии, Цветан започна да се съблича, като остана полугол. Действията му отново бяха прекратени от охраната, а на въпроса какво прави, той с усмивка заяви „За да се покажа”. След това започна да говори сам на себе си, като се смееше и оглеждаше.

Озлобени погледи обаче бяха хвърляни към него от роднините му, които са и частни ищци. Поради факта, че не разбират български, по време на делото бе назначен преводач от турски език.

В края на заседанието председателят на съдебния състав се обърна към подсъдимия, давайки му последна дума и питайки го какво иска.

„Нищо не искам от вас. Кой сте вие и какво съм ви направил. Не ви познавам, кво искате от мен. Аз съм тук, за да се прибирам. Майка ми да си ме взимат и да ме карат вкъщи”, заяви 22-годишният Цветан.

Решението на Апелативния съд ще бъде оповестено в оказания законов срок.

Убийството е извършено на 22 юни 2017 г., около 1 часа,  в апартамент на ул. „Ландос“. Там е намерен починал 55-годишният Наско. На място били изпратени полицейски служители, които установили, че по тялото на мъжа имало множество прободно-порезни рани, като близо до трупа е намерен и иззет нож със сиво-синя дръжка, с дължина на острието 15 см.

По делото е установено, че на 21 юни 2017 г., около 22 часа, обвиняемият Цветан бил заедно със свои близки в дома им на ул. „Ландос“ в Пловдив. Около 22 часа всички легнали да спят, като в стаята на пострадалия били дъщеря му и Цветан.  Към полунощ дъщерята на пострадалия събудила близките си, като им съобщила, че Цветан „ударил с нож баща й“.

Отцеубиецът от Столипиново: Трябваше да го направя това нещо! Искам да бъда свободен СНИМКИАдвокатът на 21-годишният ром поиска психиатрична експертиза заради неадекватните му отговори