Пропадна делото срещу 31-годишния Пламен Кралев, подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост на 18-годишния Георги Кукувейков, след нанесена тежка телесна повреда. По искане на адвокат Светлана Званчева /защитник на подсъдимия/, делото ще бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на грешки в обвинителния акт.

Обвинението срещу Пламен е, че е причинил смърт по непредпазливост на Георги, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда – тежка черепно-мозъчна травма, довела до опасност за живота, както и умишлено нанесена средна телесна повреда, изразяваща се в избиване на зъби.

Действието се разиграло в първите часове на 1 ноември 2019 г. Георги и приятелката му били в нощно заведение за Хелоуин, където възникнал спор с компания от друга маса. Младежът бил изведен от охраната на дискотеката, защото бил неадекватен, а неколцина мъже го последвали навън, за да се разправят с него. След сигнал на приятелката му, която се върнала да потърси помощ, охраната на клуба се е намесила и предотвратила саморазправата.

Според обвинителния акт, в дискотеката Георги се опитвал да провокира Пламен. По-късно двете компании си тръгнали. Отправили се към чакащи таксита на близкия булевард, като по пътя по-младият мъж отправил реплики към по-възрастния, който се засегнал и обидил от думите му.

В следствие на това, Пламен се насочил към Георги и му нанесъл силен удар в лицето. 18-годишният мъж паднал по гръб на асфалта на пътното платно, ударил си главата и изпаднал в безсъзнание. Подаден бил сигнал на тел. 112 и пострадалият бил откаран в болницата, където изпаднал в кома и на 13 ноември 2019 г. починал.

Пред съда Пламен и защитата му изразиха готовност да признаят фактите описани в обвинителния акт, след отстраняване на дребни грешки, касаещи телесните повреди и пропуски за точната дата за настъпването на смъртта на Георги. Ако след поправката на обвинителният акт Пламен Кралев се признае за виновен, той ще получи с 1/3 по-лека присъда от определената му от съда.

Защитниците на пострадалите – адвокат Йордан Давчев и адвокат Георги Кутрянски поискаха отвод на прокурора по делото – Тодор Павлов заради съмнение за пристрастно обвинение и риск от обективно и спокойно протичане на делото. Те изтъкнаха като причина това, че в обвинителния акт не е описано какво е ставало на масата на Кралев, а само на тази на убития.

В обвинителния акт не е описано дали Кралев е консумирал алкохол, а това е от съществено значение. Едновременно с това, детайлно е описано какво са пили на масата на убития”, каза пред съда адвокат Давчев.

Посочил съм и алкохолите и наркотичните вещества спрямо доказателствата, които са събрани”, защити се от своя страна прокурор Павлов.

След кратко съвещание съдебният състав, воден от съдия Михаела Добрева прецени, че няма основателни причини Тодор Павлов да бъде отведен като обвинител по делото.

В следващото заседание ще бъдат разгледани исканията на близките на убития Георги за конституирането им като частни обвинители и граждански ищци в процеса.  

Предават на съд мъжа, ударил смъртоносно 18-годишния Георги пред дискотека в ПловдивОбвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост