Делото срещу цитрусовия бос Сотир Янков и семейството му днес бе отложено за втори път. Един от обвияемите - Стоян Минчев,  не  се яви и съдът му наложи 1000 лева глоба, а следващият път ще бъде доведен с белезници.  Самият Янков, съпругата и дъщеря му отново бяха в съдебната зала. Първият път процесът отново не тръгна заради липса на чяст от обвиняемите. 

Срещу Сотир Янков и останалите обвиняеми е цели 1100 страници. Янков и 13 негови съучастници ще отговарят за източване на 5 539 246, 46 лв. ДДС с фирми бушони.

Според разследващите от Гърция са влизали товари без платен данък добавена стойност. В България той също не е внасян в хазната, а е стопяван чрез фиктивни сделки.

Схемата, която действала в продължение на 3 години, беше разбита през септември 2012-а. Тогава освен Янков, полицията прибра жена му Елена и дъщеря им Мария, както и племенника на футболната легенда Христо Бонев - Атанас Бонев, по прякор Малкия Зум. Арестувани бяха и шефове на дружествата бушони. В момента всички са на свобода с парични гаранции.

Най-голямата, от 20 000 лв., беше определена за Сотир Янков. Съпругата и дъщеря му внесоха общо 15 хиляди лева, за да излязат от ареста. Двете жени са в дългия списък от подсъдими за данъчното престъпление. Предвиденото наказание за него е от 3 до 8 г. лишаване от свобода, както и конфискация на половината или цялото им имущество.

Янков е собственик на най-голямото и модерно плодохранилище на Балканите, което се намира край пловдивското село Първенец. Базата беше построена през 2005 г. с пари по програма САПАРД.
Заради направената инвестиция от 20 млн. лева Сотир Янков беше обявен през 2005-а за бизнесмен на годината. След разкритията за източения ДДС съдия-изпълнител описа хладилните складове. Взискателят е банка, от която предприемачът е теглил кредит и не е покривал своевременно вноските по него.

След излизането си от ареста, Елена Янкова определи акцията и арестите като поръчка и бе категорична , че всички компании са работили в рамките на закона.

Три години след арестите цялото имущество е обявено за публична продан, а Янкови водят съдебни дела, за да го запазят.

TrafficNews.bg