Двама младежи на 15 години са били задържани за подаване на фалшива информация за бомби в училища. Тийнейджърите са ученици от Пловдив. Те са създали група, в която да търсят последователи, а целта им е била чрез тях да спечелят финансови облаги. От сряда насам те са пуснали множество имейли до различни институции и училища със заплашително съдържание.

В 6 РУ в Пловдив има и трети задържан за заплашително съобщение към училище в Пловдив. Мъжът е пълнолетен и криминално проявен, обясни Петър Тодоров. За цялата страна задържаните за фалшиви сигнали за 8 младежи.

„Това, което можем да изведем като извод, е, че след понеделник, когато бе установена хакерска атака, идваща извън страната, се появиха още последователи. От сряда се случи заразно явление. Доста лица непълнолетни и пълнолетни се увлякоха по тази тенденция. Всички те са били установени“, заявиха на извънреден брифинг главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Според разследващите става дума по-скоро за подражатели, отколкото за стимулирана и организирана чуждестранна хакерска атака.

Образувани са досъдебни производства и на замесените ще се търси наказателна отговорност. Те може да получат до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000лв.

"Няма никаква заплаха за изборния ден, проверени са изборните секции в училищата ие осугурена засилена охрана. Нека гражданите да излязат и да упражнят правото си на вот", допълни още Тодоров.

Припомняме, че по-рано днес 16-годишен бе задържан от ГДБОП за подаване на фалшиви сигнали. Той бе изведен от дома му с полиция. Жилището му бе претърсено. Повече, вижте тук:

Изведоха 16-годишното момче от дома му Столипиново, заподозряно за бомбената кибератака над училищаТой е отведен за разпит

16 годишен от Пловдив е вторият задържан за бомбените заплахи срещу училищатаДомът му в Столипиново се претърсва