ГДБОП задържа 16-годишен пловдивчанин като втори подател на злоумишлени сигнали за бомби в училища. Установен е неговият приятел, с който са пращали мейла и са създали Телеграм канал, чрез който да упражняват натиск.

Детето живее квартал Столипиново, район "Източен" в Пловдив. В момента пред дома му има засилено полицейско присъствие, а достъпът до сградата е блокиран. Жилището се претърсва. 

*Обновена -16:50ч. 

Момчето бе изведено под засилена охрана от дома му. Предстои той да бъде разпитан. 

Вчета за същото бе арестуван и ученик от елитна гимназия в София. На 31 март до няколко публични имейл адреса и до имейла на ГДБОП са изпратени съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас. Изискани са данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния мейл. Установено, е че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на мейла.

Припомняме, че заради множеството заплахи за поставени взривни устройства, които наложиха спешна евакуация на училищата, кметът на Пловдив обяви 31 март за неучебен ден. 

Очаквайте подробности!

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са хибридни атаки от държави извън ЕСАрестуваното 17-годишно момче е изпратил десетки сигнали в цялата страна, заяви комисар Владимир Димитров

Сигнали за бомби и в училища в Пловдив! Евакуират учениците