По внесен обвинителен акт на Софийската районна прокуратура на затвор и глоба е осъден германски гражданин, противозаконно подпомогнал чужденци да преминат в страната.

На 30.09.2023 г. в ж.к. „Разсадник-Коньовица“ в София, обвиняемият Д.Б. противозаконно подпомагал 11 граждани на Сирия да преминат в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Д.Б. ги взел от гориста местност в близост до границата на България с Турция и превозил с лек автомобил до София. Д.Б. забелязал полицейски служители и се опитал да избяга, предприел няколко рискови маневри и самокатастрофирал в паркиран лек автомобил, след това е задържан.

По случая е образувано досъдебно производство. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че именно Д.Б. е автор на деянието. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда, предаде БТА. 

Състав на Софийския районен съд призна Д.Б. за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг“ режим и глоба в размер на 5000 лева. Съдът наложи на Д.Б. и глоба в размер на 2500 лева, която представлява равностойността на превозното средство послужило за извършване на престъпното деяние.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.