За по-лека присъда настоява Илия Стоичков, който бе признат за виновен за умишленото убийство на доцент Стефан Нейков в Пловдив. Мъжът, който бе признат за виновен в края на миналата година, обжалва 20-годишната си присъда. Така делото ще стартира отново в Пловдивския апелативен съд.

Стоичков е поискал от магистратите да бъде променена квалификацията на деянието. Междувременно близките на Нейков, чието тяло бе открито до Военна болница, също са обжалвали присъдата. Те настояват да доживотен затвор на убиеца му. Такова е искането и на прокуратурата, която е внесла протест. 

Припомняме, че Илия бе признат за виновен за това, че на 2 юли 2018 година умишлено е умъртвил Стефан Нейков по особено мъчителен начин. Освен това, той е откраднал златен синджир от убития. Нейков бе открит мъртъв на 2 юли 2018 край Военна болница, след като е бил пребит и изнасилен с бейзболна бухалка в землището на село Оризаре. Основният мотив за убийството е връзка между жената на Илия - Иванка и Стефан, която карала част от студентското си обучение при 71-годишният доцент. В последните години преди смъртта си той бил пенсиониран, но работил като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово. 

В края на миналата година Окръжният съд осъди Стойчев да изплати и обезщетение на близките на пострадалия в размер на 220 000 лева.

Утре магистратите от Пловдивския апелативен съд ще решат дали да дадат рестарт на съдебния процес. 

Очаквайте подробности!