Филип Янков, осъден за опит за убийство заради секс скандал, не се яви днес в пловдивския Апелативен съд, където обжалва присъдата си, наложена му на първа инстанция. Причината – влошено здравословно състояние. В залата не присъства и пострадалият Тодор Ванев, който също  е останал недоволен от първоинстанционното определение и е подал жалба срещу наказанието.

Така процесът беше насрочен за 22 ноември 2022 година.

След множество отложени заседания, на 7 март тази година Филип Янков получи своята присъда от Окръжния съд в Пловдив.

6,5 години затвор за мъж, опитал да убие съсед заради секс компроматОбвиняемият ще трябва да плати обезщетения в размер на 15 хиляди лева

Магистратите определиха наказание от 6 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. През март 2020 г., Филип Янков намушка четири пъти с нож съседа си Тодор Ванев в пловдивското село Рогош. Със същата присъда съдът осъди обвиняемия да плати на пострадалия обезщетение в размер на 15 хиляди лева.

До инцидента се стигнало след скандал между двамата мъже от две ромски фамилии, в основата на който, стои разпространен в социалните мрежи порно клип. По-възрастният извадил нож и наръгал другия.

Филип твърди, че инцидентът не е провокиран от порно клиповете, а от агресивното поведение на Ванев към семейството му. В едно от предишните заседания, той каза, че е извършил деянието под въздействие на шок и не си спомня почти нищо. Тогава Янков заяви, че застава зад всяка своя дума и е съгласен да се подложи на детектор на лъжата. Пред съда той се разкая, като каза, че много съжалява за случилото се.