Върховният касационен съд потвърди 3-годишната условна присъда с 5-годишен изпитателен срок на турския шофьор Мехмет Калисал. Той беше признат за виновен от Окръжен съд – Стара Загора и Апелативен съд – Пловдив за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на двама пловдивски музиканти при катастрофа в прохода „Хаинбоаз“. Настоящото решение на върховните магистрали е окончателно и не може да бъде обжалвано повече. 

Инцидентът стана на 29 юни 2018 година. Загиналият Николай Николов от пловдивската група NI.co минал през град Раковски да вземе колегата си Павел Дюлгерски от група „Каталог” и заедно да заминат за град Русе, където имали концертно участие. Ники не се чувствал добре и помолил колегата си да шофира автомобила му „Шевролет Епика“. Времето било дъждовно. Когато навлезли в прохода „Хаинбоаз“ се движели се скорост 77 км./ч., при мокра пътна настилка, ограничена видимост и поредица от опасни завои. Максимално разрешената скорост за движение в участъка била 40 км./ч., сигнализирана с пътен знак.

На един от завоите Павел загубил контрол над управляваната от него лека кола. Плъзгайки се по платното, лекият автомобил се насочил към лентата за насрещното движение. Навлизайки също в завоя и възприемайки създадената от другия участник в движението ситуация,  шофьорът на идващия в насрещната лента автовоз „Рено Премиум“ намалил скоростта от около 65 км./ч. Аварийно спиране започнал, едва когато в следващия момент лекият автомобил пресякъл осевата линия и навлязъл в насрещната лента, т.е. в тази на товарния автомобил.

Между двете превозни средства настъпил удар, който бил изцяло в лентата за движение на автовоза. Шевролетът се завъртял и се върнал назад. Водачът на товарния автомобил слязъл и се опитал да помогне на затиснатите в леката кола момчета. Тъй като не говорел български език, помолил непознат да звънне на 112 за помощ. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на пътника Николай Николов, а водачът Павел Дюлгерски бил откаран в болница в критично състояние. Въпреки оказаната медицинска помощ, починал на 30 септември същата година.

На 18 май миналата година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора, като магистратите наложиха на турския гражданин наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено във времето с 5 години изпитателен срок. Присъдата беше обжалвана от близките на двамата загинали при катастрофа. Те искаха ефективно наказание за шофьора на тежкотоварния автомобил, но на 8 февруари тази година и апелативните магистрати потвърдиха наказанието. Настоящето решение на ВКС не може повече да бъде обжалвано и протестирано и присъдата влиза в сила веднага. 

Осъдиха условно тираджия за катастрофа, причинила смъртта на двама пловдивски музикантиБлизките на Ники от NI.co и Павел Дюлгерски искат ефективни присъди, делото идва в Пловдивския съд

Тираджия, обвинен за смъртта на двама пловдивски музиканти, ще се издирва от турските властиУсловната присъда на шофьора се обжалва от близки на загиналите Ники от NI.co и Павел Дюлгерски

Все още търсят тираджията, подсъдим за мелето на Хайнбоаз, убило двама пловдивски музикантиКолата на Ники от NI.co и китаристът на „Каталог” - Павел Дюлгерски се вряза в турски автовоз

Турция отказа да ни предаде тираджията от катастрофата с пловдивските музиканти, гледат делото задочноПри инцидента загинаха Николай Николов от група NI.co и Павел Дюлгерски от група „Каталог”

Турция отказа да ни предаде тираджията от катастрофата с пловдивските музиканти, гледат делото задочноПри инцидента загинаха Николай Николов от група NI.co и Павел Дюлгерски от група „Каталог”