Апелативният съд в Пловдив отказа да възобнови делото срещу кмета на Калояново Георги Георгиев, който получи условна присъда, след като бе спипан са шофира под въздействие на кокаин. Според магистратите не са налице процесуалните нарушения, които градоначалникът твърди, че са били допуснати от първоинстанционния съд. 

Припомняме, че Георгиев заведе искане до Апелативен съд за възобновяване на делото срещу него, малко след като стана ясно, че той трябва да бъде отстранен от поста си. Въпреки че местната избирателна комисия реши да го остави на кметския стол, Административният съд отмени решението с мотивите, че то е в разрез със закона. А той казва, че "пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно, когато след избирането кметът е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност". Именно за такава присъда - лишаване от свобода, макар и отложена с изпитателен срок, се споразумя с прокуратурата кметът. 

Пред репортери обаче той бе категоричен, че е станал жертва на недоброжелатели, както и на собствения си адвокат.

„Сключих споразумението с прокуратурата, но бях подведен от адвоката ми. Не бях се сблъсквал с подобни неща и съдебни процеси. Защитникът ми каза, че всичко ще е наред, само да подпиша. Обещаха ми, че така ще остана кмет”, каза пред съдебната зала Георгиев.

Той смята, че е жертва на манипулация, тъй като има информация още от 2016 година опоненти искат да го злепоставят. И бе категоричен, че не употребява наркотици.

В мотивите си пред Апелативния съд Георгиев заявил, че "липсват мотиви в определението на първоинстанционния съд, с което е прието, че споразумението не противоречи на закона и морала". Той обяснил още, че съдът бил одобрил споразумението, без да провери доколко е доказано обвинението срещу него. 

Според съдебния състав обаче, съдът не е допуснал никакви процесуални нарушения.

"Необходима предпоставка за сключване на споразумение е привлеченото към наказателна отговорност лице да признае вината си, като признанието следва да е направено доброволно, без волята на лицето да е опорочена чрез някаква форма на принуда, то да е направено съзнателно - лицето да разбира повдигнатото му обвинение и факта, че прави самопризнание. Тази предпоставка за решаване на делото със споразумение се удостоверява чрез вписване в съдебния протокол на изявлението на обвинения, че е съгласен с условията на споразумението и че се отказва от съдебно разглеждане на делото, като полага подпис под тези изявления", са обяснява в мотивите на съда.

В решението се изтъква още, че споразумението само по себе си представлява компромис между обвинения и прокуратурата. Подсъдимият се признава за виновен и се отказва от процедурата по разглеждане на делото в съда, в която прокурорът е длъжен да докаже неговата вина. Видно от доказателствата, Георгиев доброволно е предпочел делото да не протече по общия ред, а да сключи споразумение, смятат още магистратите.

Ще остане ли Георгиев на поста си?

Решението на Апелативния съд е окончателно. Това означава, че Георгиев не може да обжалва пред по-висока инстанция, а условната присъда влиза в сила. Междувременно, още преди месец Административният съд отмени решението, с което ОИК остави кмета на поста му. 

Преписката бе върната на комисията за ново произнасяне. В 14-дневен срок ОИК трябваше "да излезе с ново решение, съобразено с нормативната уредба".

Георгиев обаче обжалва решението във Върховния административен съд. От ОИК-Калояново съобщават, че делото предстои да се разгледа от върховните матистрати на 31 март. Ако решението бъде потвърдено от най-висшата инстанция, ОИК ще трябва отново да се произнесе по въпроса за отстраняването на Георгиев от длъжност. 

Съдът отмени решението, с което ОИК отказа да отстрани кмета на КалояновоСпоред магистратите решението на комисията е в разрез със закона