Здравко Дечкин, обвинен за грабеж, довел до смъртта на бизнесдамата Виолета Балабанова, остава в ареста. Това реши състав на Апелативен съд – Пловдив начело с председател Веселин Гатов. Решението на магистратите е окончателно, което значи, че Дечкин ще остане зад решетките до започване на делото по същество. 

По време на заседанието адвокатите му – Красимир Елдъров и Славко Николов, изнесоха редица данни за нарушения, извършени при задържането на клиента им. Според защитата близо 14 часа на Здравко Дечкин му е отказван адвокат. Имало е оказан полицейски натиск, с цел да направи признания по случай от т.н. "студени досиета".

Данни за частично признаване на вина относно грабежа бяха представени от прокурора по делото. По неговите думи обвиняемият е дал подробности за извършителя на грабежа, каквито би могъл да даде само лице, съпричастно с деянието. Той се е подложил и на полиграф, като видно от изследването е излъгал по редица въпрос, свързани с престъплението от 2009 година. 

Другите сериозни доказателства срещу Дечкин бяха двата отпечатъка, намерени по вратата на входа на Виолета Балабанова. Следи са взети от обвиняемия в досъдебно производство, свързано с назначаване на непълнолетно лице  на работа, в заведението което Дечкин стопанисва. Именно те са съвпаднали с намерените преди 10 години на местопрестъплението и са станали основа, за това на 21 май Здравко да бъде призован в полицията на разпит.

Адвокатите обаче изтъкнаха, че предвид взаимоотношенията между сина на жертвата – Георги Балабанов и техния клиент, наличието на пръстов отпечатък по вратата не е нищо нетипично за нормална житейска ситуация. Те все пак са били в близки отношения, посочи Елдъров. 

„Искам мярка, различна от задържане под стража. Ясно е, че не искам да съм в ареста, а и не трябва да съм там. Надявам се, че ще стане ясно, че съм невинен. Невинен до доказване на противното, както се казва. Това, което мога да кажа е, че през живота ми не съм ходил в полицията, нито в съда. Не съм бягал. Развивам законен бизнес от 11 години. Всекидневно се срещам с най-различни хора в заведението и ако бях агресивен, това все някъде щеше да избие. Не съм агресивна личност, нито имам хулигански прояви”, заяви пред магистратите Дечкин.

Въпреки доводите на защитата за липса на доказателства за авторството, съдия Гатов обясни, че са налице екзистенц-минимум данни за това Дечкин да е извършител, но подчерта че обвинението преди всичко е за грабеж, а не за убийство, което е резултат от деянието. 

Малшанс! Стар отпечатък пратил убиеца на милионерката в ръцете на полициятаПарадоксалното е, че при първото разследване младежът дори не е бил разпитван