Убийствата са престъпленията с най- висока разкриваемост според полицейските статистики, но въпреки това в архивите на МВР има доста неразкрити. От "студените досиета" обаче понякога, макар и рядко излизат горещи следи. Така през последните години в Пловдив бяха разкрити три убийства , а извършителите вече са зад решетките. Преди няколко дни в града бе разкрито още едно тежко престъпление с 10-годишна давност. Точно преди седмица полицията задържа 32- годишният пловдивчанин Здравко Дечкин. Срещу него е повдигнато обвинение, че той е прекият извършител на убийството на милионерката Виолета Балабанова, наръгана с нож на 30 септември 2009 г. Жената е прободена на 5 места и ограбена, а 8 дни по-късно издъхва в болницата. Нападението е извършено по поръчка на сина й Георги Балабанов, който няколко години по- късно загива в катастрофа. След смъртта на жената той е разпитван многократно, но криминалистите не могат да открият улики, които да го свържат с  нападението. Разследването отдавна трупа прах в архивите на полицията, когато Дечкин попада по случайност в полезрението на криминалистите. 

Преди няколко месеца Дечкин, който е управител на билярд клуб "Академи" в търговски компекс "Гранд" , назначил за сервитьорка непълнолетно момиче. При проверка обаче нарушението било разкрито и срещу него било образувано досъдебно производство. При разпита полицаите му свалили отпечатъци и ги пуснали през системата. И тогава разбрали, че са ударили джакпота. Един от отпечатъците на на Дечкин съвпадал с отпечатък, открит на местопрестъплението на ул. "Софроний Врачански".  Последвали още няколко разпита и в крайна сметка криминалистите успели да го накарат да проговори. 

В петък Окръжният съд задържа под стража обвиняемия. 

10 години по-късно! Жестоката истина изплува от гроба на Виолета БалабановаСмъртта на разглезения наследник се оказа недостатъчна да скрие престъплението с давност 10 години

Парадоксалното е, че убийството е могло да бъде разкрито още преди 10 години, но тогава Дечкин изобщо не е бил разпитван в полицията. Което е повече от странно, тъй като той е бил един от най- близките приятелите на сина на жертвата Георги Балабанов. Разпечатките , направени на мобилния телефон на Георги, още тогава показват, че двамата са общували ежедневно.

Още тогава полицаите подозират разглезеният наследник, тъй като при нападението е взета чантата на майка му , в която тя носи със себе си нотариалните актове за всички свои имоти. Балабанов е  единствен наследник и единствено той има мотив за жестокото престъпление.  Но 23-годишният тогава Дечкин минава между капките и послед години наред живее необезпокояван. Досега.