Зачестяват случаите на измамени пловдивчани от румънски граждани, които уж подаряват скъпи тенджери и тигани, а после ограбват жертвите си директно в дома им. Това съобщиха на брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив.

До момента има образувани две досъдебни производства срещу двама граждани на Румъния, съобщи районния прокурор на Пловдив Петър Петров. В рамките на 10 дни са пострадали възрастни хора, които живеят сами. Измамниците използват наивността им като им предлагат подаръци и искат да влязат в домовете им и да им откраднат пари.

В първия случай, за който TrafficNews вече съобщи е пострадала жена на 62г., пенсионер по болест. Тя се прибирала пеша по бул. „Мария Луиза”, когато била спряна от 34-годишния Стефан Габор.

Румънец задигна 8500 лв. от пловдивчанка - излъгал, че ѝ подарява тенджери за 8 мартПриятно изненадана от жеста, жената се съгласила непознатият да я откара до адреса ѝ

Мъжът я бил заговорил на улицата на неправилен български език под предлог, че ѝ подарява луксозен комплект тенджери по повод Международния ден на жената. Приятно изненадана от жеста, пловдивчанката се съгласила непознатият да я откара с автомобила си до нейния адрес, заедно с обемистия кашон. Там мъжът помолил домакинята да му даде 100-150лв за гориво до София, а тя му платила от плик, който извадила от гардероба.

В несесера имало около 8300 лева. Габор веднага ѝ предложил да ѝ подари куфарче, където да съхранява парите. В последствие я помолил за чаша вода и след като жената излязла от стаята взел парите и ѝ казал, че ще ѝ направи още 1 подарък и казал, че ще отиде до колата, но не се върнал.

Като установила кражбата подала сигнал до 112 и извършителя е задържан още същия ден. Районен съд Пловдив го остави в ареста. Откраднатата сума е изцяло възстановена от брата на извършителя.

Румънецът, задигнал 8500лв. от болна пенсионерка в Пловдив, просто въртял търговияСъдът остави "търговеца" на тенджери в ареста

Във втория случай отново се касае грабеж от румънски гражданин на 26 години, на който вчера му е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

На 28 февруари 83-годишен пловдивчанин докато се прибирал по бул. „Никола Вапцаров” до него спрял румънец, за да го упъти как да стигне до София. В знак на благодарност му предложил да му подари позлатени тенджери и тигани. Дядото се съгласил, а румънецът му предложил да го закара до дома му като разбрал, че живее сам и да ги качат до апартамента.

След като стигнали двамата качили кашони с тенджери и тигани, ножове тирбушони и други домакински пособия. После измамникът помолил пенсионера да му услужи с дребна сума в евро за хотел. Пловдивчанинът му казал, че няма евро, но извадил 5500 лв. и виждайки това крадецът, използвайки сила, грабнал парите като го избутал. Взел сумата, а дядото започнал да го моли да му остави поне пари за храна. Румънецът му дал 1200лв и му казал, че заради парите ще му подари още неща. Слезли до автомобила и му дал юрган и възглавници. Дядото звъннал на дъщеря си и я информирал и бил подаден сигнал във 1 РПУ.

Започнато е досъдебно производство и след множество процесуално следствени действия, полицаите стигнали до автомобила на крадеца, а от там и до него. И в този случай цялата сума е възстановена.

От прокуратурата отправят апел към възрастните да не допускат непознати хора и да внимават с подаръци, които им се предлагат от чужденци. Двамата румънци са от един клан и се занимават с подобни деяния, като механизма е сравнително нов за България и явно се развива добре в Румъния. Автомобилите които ползват са под наем, наети в друг град в страната.

Трима измамиха пенсионер в Кючука! Продадоха му тенджери и прибори за 3 бонаИзмамниците убедили възрастния мъж, че артикулите имат златно покритие