Румънецът, задигнал 8500 лв. от възрастна пловдивчанка, заблуждавайки я, че ѝ подарява тенджери за 8 март, остава в ареста. Това реши днес Пловдивският районен съд, където магистратите разгледаха мярката му за неотклонение.

Според съдия Узунов има реална опасност 34-годишният Стефан Габор да извърши ново престъпление или да се укрие.

Чужденецът беше заловен на 9 март, след като възрастна пловдивчанка се оплакала, че от апартамента ѝ са откраднати 8500 лева. Жената е инвалид и пенсионер по болест и това са били всичките и спестявания.

Мъжът я бил заговорил на улицата на неправилен български език под предлог, че ѝ подарява луксозен комплект тенджери по повод Международния ден на жената. Приятно изненадана от жеста, пловдивчанката се съгласила непознатият да я откара с автомобила си до нейния адрес, заедно с обемистия кашон. Там мъжът помолил домакинята да му даде пари за транспорта, а тя му платила от плик, който извадила от определено място.

Румънец задигна 8500 лв. от пловдивчанка - излъгал, че ѝ подарява тенджери за 8 мартПриятно изненадана от жеста, жената се съгласила непознатият да я откара до адреса ѝ

Според обвинителния акт последвало искане от страна на госта и за чаша вода, след което той си тръгнал с обещанието, че ще донесе още един подарък, но повече не се върнал. По случая са предприети множество оперативни и издирвателни действия, а от преглед на видеокамери в района е засечен автомобилът под наем, с който извършителят се придвижвал. В близост да адреса на потърпевшата мъжът е задържан, установена е самоличността му – румънски гражданин на 34 години.

Пред разследващите той направил пълни самопризнания, а откраднатата от него сума е иззета.

В съдебната зала прокурорът по делото Мирослав Спасов поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” предвид това, че Стефан няма постоянен адрес в страната и от събраните множество доказателства става ясно, че именно той е извършител на престъплението. Макар мнимият търговец да е с чисто съдебно минало, според представителят на държавното обвинение съществува реална опасност да извърши ново престъпление или да се укрие.

„В автомобила на Стефан са намерени много кашони с тенджери и друга домакинска посуда като тази подарената. Тоест подготвил се е да извърши и други идентични престъпления”, допълни още прокурорът.

„Според мен не става въпрос за престъпление, а за търговска дейност с която той се издържа. Жената е дала пари за всеки един от комплектите. Това е гражданско отношение между 2 лице и не виждам смисъл от повдигане на обвинение. Ако е искал да направи кражба, той би извършил съвсем различни действия”, възрази адвокат Станиш Златков, защитник на Стефан, искайки мярка за неотклонение „парична гаранция” до 10 000 лева.

Според адвоката Стефан е въртял търговия като е предлагал вещите уж с големи отстъпки при втори и трети комплект и така е убедил жената да му даде парите, но като е разбрал какво следва и веднага ги е върнал.

В последните си думи пред съда Стефан каза единствено, че иска по-лека мярка, което желание обаче не беше уважено.

Пред репортер на TrafficNews адвокат Станиш Златков каза, че няма да обжалват и са готови на споразумение с прокуратурата.