73-годишна жена от Сливен даде на телефонни измамници 12 хил. лева. Пострадалата е хвърлила парите на мними полицаи, които уж трябвало да задържат група престъпници. Малко по-късно възрастната жена разбрала, че е станала поредната жертва на ало-мафията.

От полицията в Сливен предупредиха, че престъпниците са измислили нова схема за действие. Ден по-рано в 67-годишна жена в града получила обаждане на стационарния телефон от мъж, който се е представил за директор на „eнергото” като е използвал името Димитър Петров.

Мнимият служител е започнал да обяснява на жената, че от нейния електромер има извършена кражба ( в конкретния случай) на 40 000 киловата. Стойността на кражбата е 6000 лева. Като следва абонатът да ги заплати в противен случай ще бъде прекъснато ел. захранването на дома за срок от 6 месеца. Повторното присъединяване ще струва 3000 лева.

През това време измамникът успокоява жертвата, че не тя е откраднала тока, а нейни съседи, за което е уведомена прокуратурата, но процедурата е такава и ако не иска да остане без електричество и да плаща 6000 лева, трябва да заплати 3000 лева на представител на „енергото”, който ще дойде до дома й (уж да прекъсне захранването). През това време жената дава всички свои лични данни, които са поискани - ЕГН, номер на лична карта, адрес.

Измамникът я накарал да напише молба до „eнергото”, за да не прекъсват електрозахранването и че е съгласна да заплати сумата от 3000 лева. След дълги обяснения, че ситуацията е много страшна за жената и може да доведе до последващи неприятности мнимият директор на „енергото” я убеждава да предаде исканата сума.

Още новини ТУК

TNS.bg