Сред младежите вече се разпространява и шмърка дизайнерска дрога, маскирана като мартеници. Това са различни фигурки от щампован синтетичен наркотик, вързани с бели и червени кончета. Това съобщи по време на двудневно обучение на педагози в Хасково лекторът д-р Иван Добринов, психиатър в Държавна психиатрична болница в Раднево, цитиран от Haskovo.info.Специалистът обясни, че вече дрога се маскира като тор за теменужки, соли за вана, билков тамян и др. Д-р Добриков алармира, че сред учениците продължава да бъде хит пушенето на така наречения чай.


„Това е смес с променлив синтетичен състав, който води до тежки психози, а няколко младежи в страната бяха приети в болница, като вече има и смъртен случай”, обяснява медикът. Той подчерта, че чаят е много по-силен от марихуаната и най-тревожното е, че се разпространява безконтролно през интернет.

Популярен сред гимназистите бил и къпаният джойнт, който е марихуана, смесена със синтетика. 

„Тези, които пушат тази смес, стават агресивни за разлика от напушените с марихуана, които се развеселяват, добавя психиатърът. - От пушенето на чай и къпан джойнт настъпват психози с шизофренни състояния, при които младежите си въобразяват, че някой ги следи, трови, чуват гласове. Въпреки че родителите и училищата крият за тези проблеми, често учениците стигат до психиатрия”.

Д-р Добриков обясни, че психозата се лекува в болница с лекарства. Той посочи и друг голям проблем в България, че няма специализирани заведения за лекуване на деца под 18-годишна възраст.

Още новини ТУК

TNS.bg