Непълнолетните убийци от Асеновград получиха своите присъди, единият излиза на свобода

Исмаил бе наказан с над 9 години затвор, Митко пък получи 2 години условно

Община Асеновград, Пловдив
17.06.2020 15:40 6048 3
Непълнолетните убийци от Асеновград получиха своите присъди, единият излиза на свобода

Непълнолетните убийци от Асеновград -  Исмаил Асан/15/ и Митко Асенов/17/ получиха своите присъди. Исмаил бе наказан с 9 години и 4 месеца затвор. Приятелят му Митко пък получи 2 години условно, като магистратите му измениха и мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "подписка". Асенов бе освободен веднага. 

Припомняме, че прокуратурата поиска максимална присъда за Исмаил, като на основание член 24, тя да бъде завишена с 3 години или обща присъда от 13 години затвор. За Митко, държавното обвинение поиска 2 години лишаване от свобода. 

 Прокуратурата: 13 години затвор за непълнолетния убиец Исмаил от Асеновград

Как се стигна до убийството и как протече процесът?

Първоначално непълнолетните роми ударили в носа мъжа, който се прибирал към дома си след гостуване у брат му. Това станало в късните часове на 26 май. Митко и Исмаил издърпали торбата на мъжа, като успели да задигнат 3 лева и мобилен телефон. От удара обаче мъжът паднал на земята. Носът му бил счупен и започнало да шурти много кръв. Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си купили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние по-малкият Исмаил започнал да скача върху главата му, докато го убил. Освен това около врата на жертвата има следи от душене.

Таксиджия, паркирал в близост, става свидетел на бруталната сцена и веднага вика полицейски екип, който е бил в близост на съседна улица. Униформените заварили младежите над трупа и веднага ги арестували, като едновременно с това извикали бърза помощ. За съжаление при идването си медиците само констатирали смъртта на асеновградчанина.  

Брутално убийство: Непълнолетните роми скачали върху главата на мъжа в Асеновград

Януари тази година бе даден ход на процесът срещу двете момчета.  По време на разпоредителното заседание те отказаха да признаят фактите и обстоятелствата около случая и заявиха, че са невинни. Така делото тръгна по общия ред.

Първото заседание в процеса стартира с обясненията на двете момчета. Те на дълго и широко разказаха какво се е случило в нощта на 25 срещу 26 май 2019 година. Пръв пред съда застана Исмаил, който заяви, че само няколко пъти е ударил жертвата без да е искал да го убие. Митко пък призна всички факти и обстоятелства по делото. 

Непълнолетните убийци от Асеновград разказаха подробности за убийството

 Процесът продължи със свидетелските показания на редица свидетели - от полицейски служители през преките очевидци на убийството. Ключови бяха показаниеята на двама мъже, видели момчетата и жертвата. 

 

Изпрати новина