„Мъжът беше обезобразен. Лицето му бе подуто, от очите и очите течеше кръв. Беше пребит жестоко. Исмаил седеше до него, бос по чорапи, целите напоени в кръв. Кръв имаше и по ръцете”,. Това са най- ясните спомени на полицая, който пръв се е отзовал на местопроизшествието в Асеновград. Пламен Иванов е патрулирал до парка. Униформеният бил настигнат с кола от таксиметров шофьор, който му разказал за побоя.

„Върнахме се до парка. Там заварихме мъж с лице към асфалта. Обърнах го и видях кръвта, а после констатирах, че е починал. Исмаил също беше там, неадекватен и миришещ на алкохол. Закопчах го, макар да твърдеше, че не бил той. Момчето бе в кръв”, заяви полицаят.

Подобно становище бе дадено от още двама служители на полицията на Асеновград, изпратени за съдействие в нощта на убийството.

„Толкова бе обезобразена жертвата, че не успяхме да го идентифицираме. Момчето нямаше обувки, а краката му бяха с кръв”, заявиха униформените.

Разпитани бяха и двама ключови свидетели, които първи са станали очевидци на жестокия побой.

Пръв пред съда застана Севинч Шабан. Мъжът е строител. На 25 се прибирал към дома си, когато видял как момче налага по-възрастен мъж.

„Мъжът лежеше на земята, а младежа го риташе и му скачаше с краката по главата. С такава ярост го удряше, че се уплаших и веднага се втурнах към близкото такси. Нямах телефон, затова казах на шофьора какво се случва, за да повикаме помощ. В същото време покрай нас мина патрулка. Таксиджията тръгна след тях, за да ги уведоми какво става. Аз останах в страни, но не виждах вече момчето и по-възрастния – само силуети”, заяви в залата Шабанов.

Водачът на таксиметровата кола също разказа какво е видял в нощта на убийството.

„При мен дойде един мъж, много уплашен и притеснен. Каза, че момче налага друг човек и че трябва да потърсим помощ. Тръгнах след полицаите, настигнах ги и им разказах за побоя. Върнахме се и видях тялото, а до него малко момче. Разпознах и двамата. Точно преди час същите се караха, а с тях бе и другия подсъдим. Направих забележка на малките да оставят човека на мира, но те ми се озъбиха, че това е тяхна работа да не се меся. Не го удряха, само си викаха на техния език. Когато отидох с полицията до трупа, другото момче – Митко го нямаше”, разказа Георги Тосков. Той добави, че Исмаил само е повтарял, че не бил виновен и че идвал от някаква болница.

След време мъжът бил повикан в полицията за разпознаване. Той веднага посочил непълнолетните момчета.

В залата бяха разпитани близките на загиналия Хайрети Юмер. 48-годишният мъж е живеел с едната си дъщеря, а другата е в чужбина. В злополучната нощ, първата не е била в къщи, а останала да пренощува у баба си. На следващия ден разбрала за убийството от полицията. Жената разказа, че не е спала повече от три дни.

Майката на Исмаил също се изправи пред съда. Тя заяви, че не разбира български и не може да дава подробни обяснения. Въпреки това сподели, че синът й не пие и дори тя му се е карала, като го виждала с бира в ръка.

Делото ще продължи с разпитите на другите свидетели от списъка с призоваване.

Припомняме, че заседанието стартира с обясненията на двете момчета. Те на дълго и широко разказаха какво се е случило в нощта на 25 срещу 26 май 2019 година.

Непълнолетните убийци от Асеновград разказаха подробности за убийствотоМладежите били много пияни във фаталната нощ