Непълнолетните убийци от Асеновград – 15-годишният Исмаил Асан и 17-годишният Митко Асенов, ще получат присъди още днес. Днес приключи съдебното следствие и се премина към финалната фаза с пледиране от страна на прокуратурата и защитата. Държавното обвинение в лицето на Галина Андреева - Минчева, поиска максимална присъда за непълнолетния Исмаил, който е с две обвинение - убийство по особено жесток начин и грабеж. Прокурор Андреева пледира за 10 години затвор за жестокото отнемане на живота на жертвата, 3 години лишаване от свобода за грабежа, като поиска едно общо наказание от 10 години. От държавното обвинение обаче поискаха завишаване на присъдата с 3 години или на Исмаил да бъде наложено наказание от 13 години

"Превес имат отежняващите вината обстоятелства. Исмаил е вече осъждан. Само 5 дни преди убийството е извършил кражба. Но и е с лоши характеристични данни. Отнел е живото по жесток начин, без да е бил провокиран. Той не зачита обществените норми, както и човешкия живот", каза в залата прокурор Андреева. Тя поиска 3 години затвор за Митко Асенов. 17-годишният също е с две повдигнати обвинения.

Защитата на Исмаил Асан поиска оневинителна присъда по обвинението за грабеж. Адвокат Радев се мотивира с факта, че не е доказано чии са парите, намерени у момчетата. Що се касае до телефона, за който се твърди, че е задигнат от жертвата, то същият бил счупен и не се знае също от къде е.

"Митко е заявил, че го е намерил в двора на училището. Телефонът е счупен. Близки на жертвата твърдят, че същият е хвърлил телефона си. Обвинението за убийство - няма преки доказателства, че се касае за умишлено убийство. Това е битов инцидент, без умисъл, в следствие на прием на алкохол. Има доказателства, че жертвата е съд счупена подезична кост, но може да е станало не чрез душене, а чрез удар с крак", каза защитата на Исмаил.

Адвокат Радев посочи, че клиентът му е действал неумишлено и не е съзнавал какво върши и до какво ще доведе действието му. Юристът посочи и факта, че момчето е непълнолетно и че е израснало в нетипична среда - в ромската махала, без опората на баща и с майка, работеща в чужбина. Той помоли за наказание ориентиран към минимума.