Едно от шумните дела през последните години претърпя неочакван обрат. Апелативният съд оправда осъденият на първа инстанция Иван Бижев, научи TrafficNews.bg. Той бе осъден на 15 години затвор от Окръжния съд за опит за убийство на Денислав Хаджиев. Кървавото меле стана пред "Планета Пайнер", където Бижев и хората му се млатиха с компания на сина на смолянския кмет Марио Мелемов. Освен 15 лета зад решетките, осъденият бе наказан и със 70 хиляди лева обезщетение на Денислав. Другите подсъдими по делото за екшъна край Водната палата от 2012-та - Красимир Монов и Тодор Донев, се разминаха с глоби от по 2000 лв. Те бяха наказани за леката телесна повреда, която са нанесли на Марио Мелемов. 

"Невинен съм. Нямам нищо общо с наръгването на момчето. През цялото време бях на земята. При изправянето си видях, че момчето е пострадало. Не знам как въобще е възможно да съм тук, пред вас, каза по време на обжалването преди две седмици Бижев.

Той поиска оневиняване, тъй като ножът "не бил в неговите ръце." Тодор Донев каза, че той го е наръгал, докато съм бил на земята, допълни Бижев, посочвайки  другия участник в екшъна пред нощното заведение. Самият Донев не присъства в съдебната зала днес. На последното заседание бяха разпитани свидетели, които подкрепиха версията на Бижев.

Шуреят му Антон Генадиев минал през детектор на лъжата, за да докаже истинността на показанията си и резултатът влезе в протокола от съдебното заседание. Асеновградчанинът Красимир Димитров - Жълтия също заяви, че се е срещнал с Димитров и Тодор Донев, и вторият признал, че е бил човекът с ножа при боя пред Планета.

Жълтия потвърди думите на Генадиев. "Бяхме с Тошко в колата на Антон. Антон го пита: Какво стана? Тошко каза: Сбихме се пред дискотеката, аз извадих нож и го дупнах един два пъти това момче", каза Красимир Димитров. Съдът поиска очна ставка между Жълтия и Генадиев, в която вторият заяви: Не помня дали точно това бяха думите на Донев, но такъв бе общият им смисъл: „Ако не го бях наръгал, ние щяхме да сме в болница”. След което представи на съда полиграфско изследване. Той минал през детектор на лъжата, за да докаже истинността на показанията си пред Темида, писа Под тепето.. 

Бижев първоначално прикривал Донев по чисто човешки подбуди. В последствие обаче осъзнал сериозността на положението, коментира адвокатът му Стефан Левашки. Левашки изброи и опорните точки от защитната стратегия. Първата е нараняването в рамото на Бижев, което било доказателство, че се е боричкал на земята, докато Денислав Хаджиев е бил наръган. Втората е обяснението на един от охранителите в Планета Пайнер, който твърдял, че взел нож от Тодор Донев на влизане в заведението и после му го върнал на излизане, минута преди масовото сбиване.

Според Левашки, разследващите са се опитвали да насочат вниманието на пострадалия Хаджиев към Иван Бижев още от първото разпознаване по снимка в болничната му стая, а после и на живото такова. Той подчерта, че всички участници в мелето, с изключение на наръгания Хаджиев, са били крьокютук пияни и на показанията на повечето от тях не може да се има вяра.

Прокурорът по делото не бе съгласен с показанията на свидетелите, определяйки ги като пристрастни. 

В крайна сметка обаче тройният състав на Апелативния съд е оправдал пловдивчанина по обвинението  за убийство по чл. 116 НК, и отхвърлиха гражданския иск от 70 000 лв. Признат е за виновен само за хулиганство, за което е получил 3 години затвор. Присъдата покрива времето, което той е прекарал в затвора от задържането си до сега. Съдът обаче е потвърдил мярката му за неотклонение, което означава, че той няма да може да излезе на свобода веднага. Защитниците му ще обжалват присъдата за хулиганство пред ВКС. Прокуратурата вероятно също. 

Снимка: Под тепето

TrafficNews.bg