Широка обществена реакция предизвика смъртта на таксиметровия шофьор в София. Припомняме, че той почина след побой, ескалирал вследствие на спор заради нарушение на пътя.  

Днес се организираха редица протести в столицата, а близки и колеги на починалият мъж блокираха булеварди в търсене на справедливост.По информация на NOVA таксиметров шофьор засякъл лека кола, в която са били момче и момиче.  Петя Илиева става свидетел на конфликта. 

Пипомняме, че за трагедията е задържан 23-годишен мъж. Той е с повдигнато обвинение. 

"Видях двете коли как се засякоха. От едната изскочи младеж и започна да налага шофьора на таксито. Най-вероятната причина за агресията е това, че са се засекли на еднопосочна улица", разказва Петя Илиева.

Кой е посегнал първи тепърва ще се установява. На мястото пристига и братът на таксиметровия шофьор. "Брат ми звънна и само чух "Брат, бият ме". Не можеше да говори по телефона. Изтичах до тук да видя какво става. Видях го в колата. Целият беше жълт. Докато отида до него, припадна и си глътна езика. С какво са го били, как са го били - не мога да ви кажа", разказа той. 

Друг свидетел обаче има различна версия за случилото се. Според Валентин Балевски 23-годишното момче е било нападнато от таксиметровия шофьор и брат му. "Докато другото момче, което е задържано, се опитваше да потуши нещата, не искаше да влиза в конфликт - това момче с таксито го удари в гръб с юмрук", разказва свидетелят. 

След побоя 23-годишният, който пътувал в засечената кола, успял да отвърне на ударите, твърди още очевидецът. "Биха много момчето, което е задържано. Удряха го в лицето. И той впоследствие хвана починалото момче и го свали на земята. Разтърваха се. Момчето, което почина, и брат му направиха няколко крачки назад. Това момче, както седя, падна на земята", каза той. 

Минути по-късно таксиметровият шофьор издъхнал. "Той получи сърдечна недостатъчност, явно му дойде повече адреналинът. Два пъти го обдишвах. Реално той посиняваше в ръцете ми", разказва Валентин Балевски. 

Спешните медици на място единствено констатират смъртта на таксиметровия шофьор. Аутопсия ще покаже дали мъжът е загинал в следствие на побоя, при падане на земята, или е получил инфаркт. 

Случката се разиграва на метри от болница "Света София". "Толкова ли не можаха да свалят една апаратура да му помогнат. Все пак това е болница. Как могат да допуснат младо момче да си отиде? Три дечица е оставил сираци", заяви Весела, братовчедка на починалия. 

Нападателят е задържан в МВР болница с хематоми. Той има регистрации за шофиране след употреба на алкохол и дрога. По неофициална информация разследващите работят и по друга версия - за това, че в скандала се включва приятел на таксиметровия шофьор, с когото се нахвърлят да бият  23-годишното момче. Близките на загиналия мъж обаче настояват за справедливост.  

"Искам до живот да му дадат на този човек. Ако излезе, ще му стъжним живота цялата рода тук", сподели братът на починалия.  

От Софийска градска прокуратура изпратиха и съобщение до медиите във връзка с убийството на таксиметровия шофьор в София. В него се посочва, че материалите по делото все още не са докладвани на прокурор. 

Ето и пълния текст на съобщението:

Във връзка с медийните публикации и репортажи за побой, след който е починал таксиметров шофьор вечерта на 08.10.2022 г. в столичния кв. „Разсадника“, Софийска градска прокуратура (СГП) информира следното:

Към този момент материалите по делото все още не са докладвани на прокурор. СГП е уведомена по телефона за предприетите от 03 РУ-СДВР действия по неотложност. След като материалите по делото бъдат получени в СГП, прокурорът ще извърши анализ на събраните в началния етап на разследването доказателства и въз основа на тях и съобразно изискванията на закона ще прецени какви процесуални действия да предприеме.

С оглед обществената значимост на случая и в рамките на закона обществеността ще бъде своевременно уведомена.