Присъда от четири години затвор получи лидерът на "Воля" Веселин Марешки от Апелативния съд във Варна. Заедно с Марешки подсъдима за изнудване е и Красимира Колева, която е осъдена на 3 години и шест месеца.

Двамата са с мярка за неотклонение паричната гаранция - за лидер на "Воля" е 5000 лева, а за Колева – 3000 лева.

Те са признати за виновни в това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. се опитали да принудят Асен Миланов да плаща ежемесечно 10 000 лв. наем, заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Марешки и Колева получиха и наказания глоба - съответно по 8 и 6 хиляди лева. Освен това солидарно трябва да платят на Миланов 30 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

Делото се разглежда за втори път от Варненския апелативен съд. През септември 2020 година двамата бяха признати за виновни, като присъдите бяха същите. Върховният касационен съд обаче отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане. Година по-рано, през 2019 г., те бяха оправдани от Варненския окръжен съд .

Пред съда Красимира Колева обясни, че не е знаела, че Марешки иска 10 00 лева от Асен Миланов, а според адвокатите на Марешки разрушаването на терасата на заведението на Миланов не е било престъпление, тъй като тя е била незаконен обект, подлежащ на премахване, съобщават от пресцентъра на съда.

Марешки е заявил, че предвид големия размер на приходите на дружествата му, не би се занимавал със суми като 5-10 хиляди лв. Той отрече да е изнудвал някого, включително Асен Миланов. В последната си дума подсъдимите поискаха да бъдат оправдани.

Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.