Пловдивчанинът Салчо Тошков получи бърза присъда за престъпление, непознато до сега на пловдивския съд. Мъжът се призна за виновен, върна парите и се договори с прокуратурата за условно наказание и глоба.

Според обвинителния акт, пострадалият Сотир Буджев копаел криптовалута и когато цената на дигиталните активи започнала да се повишава през 2022 година, мъжът се притеснил да не изгуби добитите монети. Потърсил съвет от приятел, който му препоръчал Салчо Тошков, като човек, който може да му помогне да ги прехвърли в дигитален портфейл, което е и най-сигурният начин да ги съхрани. Буджев се свързал с Тошков и двамата създали портфейл чрез приложението „Trust Wallet”.

Няколко месеца по-късно обаче, на 4 февруари 2023 година, Тошков проникнал в портфейла чрез дигиталния ключ и откраднал общо 6.38630128 Етериума /ЕТМ/, които към онзи момент се равнявали на 17 495.15 лева. За справка, към днешна дата, същото количество Етериум струва около 40 000 лева.

Делото в Окръжен съд – Пловдив премина по реда на съкратеното съдебно следствие, чрез сключване на споразумение между страните. Салчо Тошков се призна за виновен и на място върна парите в брой на Сотир Буджев. Наказанието за което Тошков се споразумя с държавното обвинение е 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лева. Той трябва да заплати и 2200 лева разноски по делото.